Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Preduzeće Deponija povećalo cijenu otkupa otpadnih vozila

Cijena za tonu otpadnog vozila porasla na 400 eura

Preduzeće Deponija povećalo je otkupnu cijenu za otpadna vozila sa 180 eura po toni na 400 eura kako bi podstakli građane da odlažu otpad na ekološki propisan način, saopšteno je iz Deponije.

-Budući da se Podgorica, kao i svi veći gradovi, suočava sa nelegalnim otkupom otpadnih vozila, te da se na nelegalnim odlagalištima auto-djelovi tretiraju van svih ekoloških normi i propisa, naš prevashodni cilj je da u saradnji sa građanima suzbijemo ovu pojavu i omogućimo našim sugrađanima da na legalan i ispravan način zarade. Za svako ustupljeno vozilo, vlasnik dobija novčanu nadokadu čiji iznos se procjenjuje na osnovu težine vozila. Osim lične dobiti i uštede vremena, građani čine neizmjernu dobrobit za zajednicu i sredinu u kojoj živimo – saopšteno je iz Deponije.

Ilustracija | Foto: ktoo.org

Kako su kazali, kontakt sa građanima je digitalizovan, ubrzan i olakšan vlasnicima otpadnih automobila, pa svako ko posjeduje mobilni telefon ili računar, ulaskom na sajt deponija.me i prijavom na servis – Zahtjev za otkup otpadnih vozila, jednostavno i brzo rješava problem uklanjanja otpadog vozila i dobija nadoknadu za svako ustupljeno vozilo.

Na deponiji u Podgorici građani mogu prodati i aluminijumske limenke za 500 eura po toni, tvrdi aluminijum za 800 eura po toni, meki aluminijum za 850 eura, aluminijumske hladnjake za 500 eura, otpadno vozilo iz kojeg su odstranjeni sastavni djelovi za 350 eura po toni.

U okviru Poglavlja 27 obavezali smo se da recikliramo 50 odsto otpada papira, plastike, metala i stakla. 

U Nacrtu plana su navedni uslovi koje Crna Gora namjerava ispuniti do 31. decembra 2030. godine, poštujući član 11 stav 2 Okvirne Direktive 2008/98/ EZ o otpadu.

-U tom periodu Crna Gora namjerava da sprovede direktivu kako slijedi: Pripreme za ponovnu upotrebu i recikliranje otpadnih materijala kao što su papir, metal, plastika i staklo treba da se povećaju na najmanje 50 odsto cjelokupne težine. Pripreme za ponovnu upotrebu, reciklažu i druge načine ponovnog korišćenja materijala i neopasnog građevinskog otpada treba da se povećaju na najmanje 70 odsto mase otpada – navodi se u Nacrtu plana.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Svjetski dan zaštite životne sredine: Borba sa prekomjernom plastikom

ECO POLIS

Egipatska startap kompanija daje novu namjenu plastičnom otpadu

ECO MNE

Porazni prizori: Tone otpada pluta rijekom Drinom