Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

PANEL: ,,Održiva energija i ekonomski razvoj: kako doprinosi obnovljiva energija?”

Zelena energija donosi i zelene poslove

-Čitav svijet čeka globalna energetska transformacija. Mi, kao Crna Gora, moramo da pratimo globalne trendove da ne bismo ostali zarobljeni u konvencionalnim izvorima energije – poručila je direktorica Centra za klimatske promjene UDG, Ivana Vojinović na jučerašnjem panelu ,,Održiva energija i ekonomski razvoj”.

Kako je istakla, klimatske promjene stvaraju i velike ekonomske gubitke u zemljama koje su pogođene, ali i obnovljivi izvori energije su uslovni.

-Klimatske promjene su nas prestigle jer izazivaju suše. Oslanjanje na hidropotencijal je i pitanje sigurnosti – istakla je Vojinović.

Panel ,,Održiva energija i ekonomski razvoj” – Foto: Evropska kuća

Bojan Đordan, izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline Proizvodnja EPCG, kazao je da je nauka prepoznala ljudski faktor kao glavni uzrok klimatskih promjena i treba da vidimo kako da se izborimo sa tim.

-Crna Gora je zemlja koja nije iskoristila svoj hidropotencijal. Hidroenergija je nešto što je obavezno ukoliko želimo da izađemo sa najmanjim stepenom ugroženosti iz korišćenja fosilnih goriva – istakao je Đordan.

On je kazao i da se u Termoelektrani Pljevlja proizvodi od 40 do 50 procenata ukupne proizvodnje električne energije proizvedene u Crnoj Gori.

-Nažalost, dugo nemamo neke nove izvore energije. Radi se na tome kako da Termoelektrana svoj dio negativnog uticaja svede na minimum a da ne ugrozi državu u energetskom smislu – dodao je Đordan, ističući da ne smijemo da izostavimo socijalni pogled na problematiku jer tranzicija mora da bude pravedna.

-Moramo prvo da odgovorimo na pitanja šta će da bude sa ljudima čiji je životni vijek vezan za takav način života – kazao je Đordan.

On je najavio da će Crna Gora uskoro dobiti novi vjetropark u blizini Nikšića koji će značajno umanjiti udio Termoelektrane.

-Pored proizvodnje moramo da naučimo i kako da trošimo energiju ako želimo da izvršimo transformaciju – naveo je Đordan.

Aleksandra Kiković, rukovoditeljka tima za zeleni i inkluzivni rast UNDP, kazala je da zelena energija donosi i zelene poslove, te i da treba da pripremimo ekonomiju i lokalnu zajednicu na generisanje poslovnih i životnih prilika koje neće zavisiti od uglja.

-Treba da ulažemo u kreiranje novih zelenih radnih mjesta i kvalifikovane radne snage. Možemo da imamo rasadnik mladih ljudi koji mogu da daju ogroman doprinos svim ovim procesima – istakla je ona.

Prema njnim riječima, pravedna zelena tranzicija je smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva kroz jedan proces koji će biti dugotrajan ali može da bude vrlo uspješan ako se njime pametno upravlja.

-Neophodni su mladi ljudi, energetski subjekti, akademska zajednica, donosioci odluka, Evropska unija i inostrani partneri koji će da podrže process – kazala je Kiković.

Panel je održan je u okviru kampanje ,,Pokrenimo čistu energiju” koju Evropska kuća realizuje sa Udruženjem mladih ,,Korak sa naukom” u ime Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: https://kce.ac.in/

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama

ECO MNE

Najtopliji mart u istoriji zabrinuo naučnike

ECO MNE

Klimatske promjene jedan od najsloženijih globalnih izazova našeg doba