Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Naglasak na zaštiti NP Prokletije i ekološkim Izazovima

Završena naučna konferencija u Plavu i Gusinju: Istaknuti značaji očuvanja životne sredine u Crnoj Gori

Prvi put u nacionalnom parku Prokletije, u opštinama Plav i Gusinje, održana je konferencija pod nazivom „Zaštita prirode i životne sredine, stanje značaj i perspektive”. Ovaj događaj imao je dvostruki povod – proslavu 15 godina od osnivanja i rada Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, kao i obilježavanje jubileja 32 godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Konferenciju su organizovali Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa opštinama Plav i Gusinje.

Konferenciju je otvorio predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, koji je obrativši se video porukom, istakao značaj očuvanja prirode i ekološki održivog razvoja. Podsjetio je na obaveze koje je država preuzela prije 32 godine i istakao da je važno sagledati dosadašnje uspjehe, ali i greške kako bismo bolje koristili svoja iskustva za dobrobit svih građana i budućih generacija. Milatović je naglasio da, iako su ekonomske ambicije često dominirale, vjeruje da nije prekasno da se očuva prirodna sredina Crne Gore.

Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, istakla je važnost usvajanja i sprovođenja ekoloških standarda. Smatra da Crna Gora ima potencijal da postane pravi primjer ekološke države, ali to zahtijeva vrijeme, resurse i posvećenost. Konferenciju je nazvala važnim forumom za razmjenu znanja i iskustava, naglašavajući da je nauka osnov za održivi razvoj i da bez naučnih pokazatelja i istraživanja ne može biti efikasne politike zaštite životne sredine.

Foto: Ecoportal

Novaković Đurović je takođe podijelila konkretne aktivnosti Ministarstva u oblasti zaštite životne sredine, uključujući donošenje planova upravljanja zaštićenim područjima i borbu protiv nelegalne eksploatacije prirodnih resursa. Dodala je da će naredne godine biti ključne za rješavanje problema sa otpadom.

„Svjesna sam problema u dijelu zaštite životne sredine i možda onog najvećeg koji pokušavamo da riješimo, a to je upravljanje otpadom. Mislim da će naredne godine u Crnoj Gori najviše obilježiti upravo aktivnosti koje se odnose na ovu oblast. Mi smo uspjeli da dođemo do zakonskog rješenja, dobili zeleno svjetlo za zakon o upravljanju otpadom i vjerujem da će onog trenutka kada bude usvojen u skupštini, a nadam se da će to biti brzo, i kad otpočne njegova adekvatna primjena ovaj zakon trajno promijeniti na bolje ekološku sliku Crne Gore”, kazala je Novaković Đurović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, izrazio je zadovoljstvo velikim brojem naučnih radova i učesnika na konferenciji. Naglasio je da uticaj čovjeka na životnu sredinu postaje sve ozbiljniji problem, s obzirom na promjene klime i prirodne katastrofe. Gazdić je istakao da je vrijeme za akciju sve manje i da je potrebno staviti struku i nauku na prvo mjesto pri donošenju odluka.

Foto: Ecoportal

Direktor je pohvalio zajedničke napore institucija, ekoloških aktivista i naučnika u rješavanju ekoloških problema u Crnoj Gori. Spomenuo je uspjehe u zaustavljanju ilegalne eksploatacije šljunka iz Morače, borbu protiv krivolova na Skadarskom jezeru, i prvo izdavanje crvenih listi zaštićenih vrsta u zemlji. Gazdić je naglasio da zaštita prirodnih resursa i održivi razvoj treba da budu prioritet, jer nema razvoja na uništenoj planeti.

Nihad Canović, predsjednik opštine Plav, podijelio je svoje impresije o održavanju skupa u NP Prokletije. Canović se složio sa direktorom Gazdićem da ovaj nacionalni park nije dovoljno afirmisan i da zaslužuje veću pažnju i podršku kako bi se istakle njegove prirodne ljepote i resursi.

Canović je apelovao na sve prisutne da se zajedno angažuju u rješavanju ekoloških problema, posebno se osvrnuvši na Plavsko jezero, istaknuvši da je to pitanje koje se tiče cijele Crne Gore, a ne samo opštine Plav. Naglasio je da nedostaju finansijski, stručni i drugi kapaciteti da bi se riješio ovaj ekološki problem, i stoga očekuje hitno djelovanje svih državnih organa.

Druga važna tačka koju je Canović istakao kao potencijalni zaključak konferencije je problem upravljanja otpadom, posebno na sjeveru Crne Gore. Svjestan je da lokalna rješenja nisu dovoljna i da je potrebno da se svi društveni akteri udruže kako bi se ova oblast uredila.

Takođe, Canović je naglasio hitnost rješavanja problema otpadnih voda i pozvao na transparentno i efikasno rješavanje ovog problema uz podršku države i lokalnih samouprava.

Canović vjeruje da će ova konferencija biti korak naprijed u rješavanju ova tri ključna ekološka pitanja i da će zajednički napor svih učesnika doprinijeti zaštiti prirode i životne sredine u Crnoj Gori.

Konferencija “Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive” okupila je stručnjake, donosioce politika i aktiviste kako bi razgovarali o ključnim ekološkim pitanjima i dijelili svoja iskustva. Govornici su istakli važnost nauke, stručnosti i zajedničkog napora u zaštiti prirode i životne sredine. Ova konferencija predstavlja korak ka boljem razumijevanju i rješavanju ekoloških izazova kako u Crnoj Gori, tako i u cijelom svetu, sa ciljem očuvanja prirode za buduće generacije.

Prir. N.B.

Naslovna fotografija: Freepik

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Organizovati edukativne radionice o uticaju buke na životnu sredinu

ECO MNE

Gume lagerovane širom Crne Gore velika prijetnja po životnu sredinu

ECO MNE

Vlada donijela program monitoringa životne sredine za 2024. godinu