Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Sveto drvo staro više od 2.000 godina

Zašto se suši Stara maslina u Baru?

Stara maslina koja je u Baru zasađena prije približno 2.247 godina, ovih dana izgleda kao da se suši.

Po fotografijama koje čitaoci dijele portalima moglo bi se reći da je nebrigom došlo do uginuća jednog dijela stabla.

Maslina je simbol mira, zdravlja, sreće, prosperiteta, dugovječnosti, blagostanja.

Stara maslina u Baru – Foto: BBC

Bogić Gligorović, međunarodni ekspert za biodiverzitet, ekologiju i obrazovanje, nezavisni istraživač i profesor biologije u Osnovnoj školi „Sutjeska”, kazao je za Ecoportal da stare vrste maslina preferiraju topla suva krečnjačka područja koja ne zadržavaju vodu.

Preterano zalivanje ima negativne posljedice i dovodi do slabljenja ili uginuća biljke. S obzirom da je stablo masline ograđeno, spriječena je drenaža vode čime su stvoreni nepovoljni uslovi – istakao je on.

Kako je dodao, ovo je primarni problem, a moguće je i da su maslinu napali insekti i gljivice što bi bio sekundarni.

Suši se Stara maslina u Baru – Foto: ecoportal.me

-Stara maslina je neprocjenjive vrijednosti, ona je za Barane kao majka, zovu je hraniteljicom i svetim drvetom – kaže Tanja Andrić iz barskog Kulturnog centra za BBC.

Zakonom je zaštićena i proglašena za prirodno dobro zbog prirodnih, morfoloških i istorijskih vrijednosti još 1957. godine.

Prije toga, pripadala je imanju porodice Nikočević.

Najveća opasnost po Staru maslinu postojala je u Drugom svjetskom ratu. Okupaciona italijanska vlast ponudila je 1941. godine Veliši Nikočeviću 2.500.000 lira u zlatu da je proda, u namjerida je sa korijenom presele u Prirodnjački muzej u Bariju. No, ugledni domaćin, svjestan njene vrijednosti, ne samo za svoje imanje, već i za čitavi kraj, energično je odbio ovu nevjerovatnu ponudu!

Nedavni rezultati dendrohronološke analize, obavljene na Šumarskom fakultetu Univerziteta u  Istanbulu, koji su nedvosmisleno dokazali da je Stara maslina na Mirovici kraj Bara i zvanično najstarija na Južnom Jadranu.

Zavjet čuvanja Stare masline prenošen je s koljena na koljeno, a starijim žiteljima još uvijek je živo sjećanje na najstrožu zabranu kidanja grana ili listova sa nje. Predanja bilježe i prokletstvo koje bi zadesilo svakog ko je pokušao da uništi ili posječe ovu svetu biljku.

Posljednji privatni vlasnik Stare masline bio je Veliša Nikočević. On ju je, skupa sa velikim imanjem, kupio od Alja Durkova Nikočevića, tridesetih godina XX vijeka.

Prir. M.V.

Izvor: Portal Analitika

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Zabranjen pristup zelenom području Stare masline

ECO MNE

Mladi izdanci počeli da rastu na Staroj maslini u Baru

ECO MNE

Počeli sanacioni radovi na platou gdje se nalazi Stara maslina