Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Održana radionica povodom zagađenja vazduha u tri opštine na sjeveru

Zagađenje vazduha sve veći problem u gradovima

NVO Green Home organizovala je prošle nedjelje radionicu za predstavnike civilnog sektora, studente i aktiviste na temu ,,Zagađenje vazduha u opštinama Bijelo Polje, Nikšić, Pljevlja i Podgorica”.

Azra Vuković, direktorica NVO Green Home, kazala je da je radionica imala za cilj podizanje svijesti i jačanje kapaciteta organizacija i aktivista u adresiranju uticaja klimatskih promjena i zagađenja vazduha na kvalitet života u ovim opštinama.

-U okviru radionice, fokusirali smo se na povezanost klimatskih promjena sa zagađenjem vazduha i zdravljem ljudi, glavnim izvorima zagađenja i monitoringom zagađenja vazduha. Pokušali smo da indentifikujemo ulazne tačke za smanjenje zagađenja vazduha na lokalnom nivou i naravno cilj nam je jačanje učešća žena i mladih u procesima donošenja odluka u vezi sa klimatskim promjenama i zagađenjem vazduha – dodala je Vuković.

Okrugli sto o zagađenju vazduha – Foto: Green home

Ona ističe da je cilj da se građani upoznaju sa onim što radi Agencija za zaštitu životne sredine, te kako i na koji način mogu da prate stanje zagađenosti vazduha putem javno dostupnih podataka.

Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine istakla je da su osim pojašnjenja tumačenja podataka o zagađenosti vazduha govorili o podacima sa mjernih stanica koji pokazuju povećano zagađenje tokom zimskih mjeseci.

-Podaci pokazuju da tokom zimskih mjeseci imamo jako zagađen vazduh u sjevernoj regiji dok u period proljeća i ljetnjih mjeseci, ukoliko nema akcidentnih situacija, onda je kvalitet vazduha u cijeloj Crnoj Gori veoma dobar – kaže Đukanović.

Ona ističe da situacija koja je zabilježena u Crnoj Gori padanjem takozvanih prljavih kiša nije alarmantna i predstavlja prirodni izvor zagađenja.

-Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), kao regionalna organizacija koja obuhvata 57 država članica, prepoznaje značaj zaštite i bezbjednosti životne sredine – kazao je predstavnik ove organizacije Bernd Burwitz.

On je podsjetio da je u decembru 2021. OSCE usvojio ministarsku odluku o jačanju saradnje u rješavanju izazova izazvanih klimatskim promjenama.

-Zagađenje vazduha je izazov koji dijeli čitava Jugoistočna Evropa, sa značajnim uticajem na zdravlje i istovremeno potencijal za saradnju, jer će zajednički napori vjerovatno dati više rezultata. Elektrane na ugalj, industrija, grijanje stanova, saobraćaj, poljoprivreda i nekontrolisano sagorjevanje otpada su glavni izvori čestica i drugih emisija u vazduh u region – kazao je on.

Burwitz ističe da je prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu, zagađenje vazduha najveći rizik za zdravlje životne sredine u Evropi i glavni uzrok prerane smrti i bolesti.

-Osim toga, loš kvalitet vazduha može ugroziti poljoprivredu, šumarstvo i ekosisteme i na taj način povećati nesigurnost sredstava za život – istakao je on.

 Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Zagađenje vazduha sve veći problem u gradovima

ECO MNE

Prljava kiša i pijesak stigli iz Sahare

ECO MNE

Vlada donijela program monitoringa životne sredine za 2024. godinu