Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

WEBINAR: „Flote električnih vozila – uspavani divovi elektromobilnosti”

Kada: 26.05.2021., 2:00 PM – 3:30 PM CET
Tema: „Flote električnih vozila – uspavani divovi elektromobilnosti”
Nakon registracije dobit ćete email s potvrdom i informacijama
koje su potrebne za pristup webinaru.
Registujste se OVDJE
Besplatni webinar u organizaciji #Mobility&Transport arene na portalu woom.zone

Opis

Elektrifikacija javnih i privatnih flota rezultiraće smanjenjem blizu 50% svih emisija na putevima u Europi, pružajući glavni podsticaj klimatskim ciljevima EU-a i sprovođenju revolucije čiste mobilnosti u Europi*. Prelaz sa otprilike 63 miliona automobila, kombija, autobusa i kamiona, kojima upravljaju privatne kompanije ili javna uprava, na električna vozila, u Europi imao bi „najveći i najbrži” uticaj na emisije u saobraćaju.

Flote, koje čine oko 40% svih pređenih kilometara u Europi, uprkos tome što čine samo 20% vozila, vrlo su prikladne za elektrifikaciju, jer imaju tendenciju da voze predefinisanim rutama, što olakšava optimizaciju procesa punjenja u njihovoj rutini.

Na razvijenim tržištima električnih vozila, najavljuje se obaveza kupovine vozila s nultim emisijama u javnom sektoru, kao i potpuna zabrana prodaje novih vozila pogonjenih fosilnim gorivima. U privatnom sektoru brojne korporacije u sklopu energetske tranzicije najavljuju elektrifikaciju svojih flota.

Jesu li domaće flote spremne, koji je pravi trenutak za elektrifikaciju i u kojem obimu? Koji su izazovi vezani za punjenje na lokaciji posla ili klijenta, odnosno gdje puniti službena vozila koja se koriste i u privatne svrhe? Postoje li nedoumice u korištenju upravo objavljenih podsticaja FZOEU? Na ovom webinaru tražimo odgovor na ova i slična pitanja kako bismo podstakli pozitivne promjene, te kroz elektrifikaciju flota vozila ostvarlii željenu dekarbonizaciju u sektoru mobilnosti i transporta.

*Izvješće industrijske grupe Eurelectric i Ernst & Young (EY): https://www.euractiv.com/section/electric-cars/news/fleet-electrification-would-cut-road-transport-emissions-by-50-study-finds/

Panelisti:

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake

E-MOBILNOST

U Crnoj Gori nema regulativnih uslova za e-mobilnost, infrastruktura veliki izazov