Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Predstavljanje projekta izrade Strategije zelenog vodonika

Vodonik može biti nosilac energetske evolucije Crne Gore

Vodonik je poslovna prilika za kompanije u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku na temu predstavljanja projekta izrade Strategije zelenog vodonika koji je 20. februara organizovalo Ministarstvo energetike i rudarstva u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

Naime, na zahtjev Ministarstva energetike i rudarstva u prethodnom periodu otpočela je izrada Strategije zelenog vodonika, koju je podržao GIZ, odnosno Vlada Njemačke kroz program Međunarodne klimatske inicijative (IKI). Ovim programom se podržava razvoj procesa, metodologija i instrumenata za dugoročno planiranje dekarbonizacije i integracije klimatskih i ekonomskih ciljeva transformacije sa značajnim potencijalom za održivi i klimatski prihvatljiv razvoj. Projektom se doprinosi ispunjenju klimatskih i energetskih ciljeva navedenih Pariškim sporazumom, Sofijskom deklaracijom i Zelenom agenda za Zapadni Balkan čiji je Crna Gora potpisnica.

Ilustracija – Foto: innovationnewsnetwork.com

Uvođenje vodonika doprinijelo bi energetskoj evoluciji Crne Gore, kao međunarodno prepoznatog potencijalnog energetskog haba, kroz detaljno sagledavanje i analiziranje potencijala vodonika i postavljanje jasne vizije korištenja ovog energenta. Intencija ovog projekta je kreiranje politike postepene zamjene fosilnih goriva, podsticanjem industrijskog razvoja, međunarodne saradnju u ovom polju, i podržavanjem plana održivog razvoja naše zemlje.

Tokom sastanka je ocijenjeno da je vodonik dominantna tema u svijetu koja se percipira kao budućnost koju treba izgraditi i to u etapama. Vodonik je ostvarljivi potencijal održivog razvoja i treba ga uvesti u energetski i zakonodavni sistem, afirmisati državnim podsticajima, a privreda može da učestvuje u ovoj oblasti kao proizvođač i korisnik ovog resursa za produkciju dodatne vrijednosti.

-Privrednici su apostrofirali da trenutno u Crnoj Gori ne postoji infrastruktura za skladištenje vodonika, kao ni njegovi korisnici, ali da zeleni vodonik predstavlja dobar investicioni potencijal u periodu koji slijedi. Struja iz vodonika je trenutno skuplja nego iz drugih izvora, ali će vremenom njena proizvodna cijena padati a prodajna rasti. Primjena energije vodonika očekuje se u budućnosti, između ostalog, u metalskoj industriji i saobraćaju. Evropa snažno podržava hidrogenizaciju energetike i Crna Gora će težiti da privuče sredstva iz njenih fondova, za šta je preduslov kreiranje Strategije i zakonodavstva, te apliciranje sa projektima koji se odnose na zeleni vodonik – piše u saopštenju.

Skup je otvorio sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Ranko Vukmirović, a u radu su, pored predstavnika privrede, učestvovali predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, konsultanti angažovani za izradu Strategije kao i domaći eksperti članovi konsultantskog tima. 

Izvor: Privredna komora

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Vodonik – ultimativni izvor i nosilac energije

ECO MNE

Vodonik može biti nosilac energetske evolucije Crne Gore

ECO POLIS

U albanskom rudniku hroma izmjeren najveći prirodni tok vodonika