Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vazduh u januaru najzagađeniji u Bijelom Polju i Pljevljima

Tokom januara u Crnoj Gori registrovana su prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u Bijelom Polju 24 dana, Pljevljima 23 dana i u Podgorici – Zabjelo, Blok V i u Nikšiću po 11 dana, navodi se u mjesečnom izvještaju Agencija za zaštitu životne sredine.

Kako piše u izvještaju, izmjerene su i visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u Sjevernoj i Centralnoj zoni kvaliteta vazduha.

-Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Pljevalja, Bijelog Polja i Nikšića i Podgorice. Kvalitet vazduha u Južnoj zoni u kojoj se mjerna mjesta nalaze u Baru i Kotoru je bio zadovoljavajući po osnovu svih mjerenih parametara – dodaje se u izvještaju.

Za suspendovane čestice PM 2,5 su propisani standardi kvaliteta na godišnjem nivou od 20 mikrograma po metru kubnom.

Dnevne srednje vrijednosti suspendovanih čestica, prema važećim propisima, ne smiju prekoračiti dozvoljenu vrijednost više od 35 puta u toku godine.

Foto: Vijesti.me

U Pljevjima je najveće prekoračenje PM 10 čestica registrovano 16. januara – 311,27 mikrograma po metru kubnom, što je šest puta više od dozvoljene granične vrijednosti.

U januaru nije registrovano prekoračenje dnevnih vrijednosti koncentracija sumpor-dioksida, iako se i dalje očitavaju znatno veće koncentracije ovog gasa nego u ostalim crnogorskim gradovima.

Sve izmjerene jednočasovne srednje vrijednosti azot-dioksida, kao i sve maksimalne dnevne osmočasovne srednje vrijednosti ugljen-monoksida tokom mjerenja u decembru su bile ispod propisane granične vrijednosti.

Vrijednosti visoko kancerogene materije benzoapirena u PM 10 česticama u januaru u Pljevljima su višestruko prelazile dozvoljene granice.

U izvještaju o praćenju kvaliteta vazduh, koji je objavila Agencija za zaštitu životn sredine, navedeno je da je srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka benzoapirena iznosila 11,38, a ciljana godišnja vrijednost je jedan nanogram po metru kubnom.

Benzoapiren je policiklični aromatični ugljovodonik i rezultat je nepotpunog sagorijevanja.

Česta pojava temperaturnih inverzija sprečava disperziju emisija i prouzrokuje zadržavanje polutanata koji su proizvod sagorijevanja fosilnih goriva, emisija iz saobraćaja i sličnih izvora neposredno iznad tla, što dovodi do pojave visokih koncentracija zagađujućih materija u prizemnom sloju atmosfere. 

Prir. M.L.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine,vijsti.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Pljevlja i Bijelo Polje u top 10 najzagađenijih gradova u Evropi

ECO MNE

Počinje projekat energetske efikasnosti u domaćinstvima, a za građane 8,8 miliona eura, manji troškovi i veći komfor

ECO MNE

U martu vazduh čistiji u svim regijama u odnosu na februar