Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izglasavanje novog Zakona o otpadu ove nedelje

Uvoznici i distributeri guma moraće da zbrinjavaju otpad, zabrana i laganih plastičnih kesa

Predlogom zakona o upravljanju otpadom definisana je zabrana upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje, debljine zida od 15 do 50 mikrona, na prodajnom mjestu robe ili proizvoda. Novi zakon o otpadu u skupštinskoj je proceduri i očekuje se da će biti izglasan narednih dana, saopšteno je Ecoportalu iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Kako nam je saopšteno, novim zakonom biće dozvoljena upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje debljine zida do 15 mikrona na mjestu za pakovanje robe ili proizvoda.

-Prodavac lagane plastične kese za nošenje, debljine zida više od 50 mikrona, plaćaće naknadu – navode iz Ministarstva.

U okviru svih ovih novina u EU zakonodavstvu poseban akcent prilikom izrade Predloga zakona o upravljanju otpadom dat je transponovanju odredbi koji se odnose na Program proširene odgovornosti proizvođača, u cilju uspostavljanja efikasnog organizovanog sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada od proizvoda: ambalaže, električne i elektronske opreme, baterija i akumulatora, vozila, guma, plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i ribolovnog alata koji sadrži plastiku.

-U cilju unapređenja oblasti upravljanja komunalnim otpadom Predlogom zakona o upravljanju otpadom predviđeno je formiranje inspekcije na nivou države, čiji će osnovni zadatak biti da vrši kontrolu implementacije lokalnih planova upravljanja komunalnim otpadom. Razlozi za ovakvo zakonsko rješenje su prije svega efikasniji nadzor nad  sprovođenjem zakona – pojašnjavaju oni.

Ilustracija – Foto: jutebag.co.uk

Novim Zakonom o otpadu uvoznici i distrubutera guma snosiće finansijsku i organizacijsku odgovornost za upravljanje fazom otpada u životnom vijeku proizvoda.

-Finansijska odgovornost za sakupljanja i zbrinjavanje tih proizvoda prenosi se na uvoznike. Uvoznik mora imati za cilj, da mu se proizvod na kraju životnog vijeka vraća i da preuzme odgovornost za njegovu recikliranje, preradu ili odstranjivanje. Ovim će izuzetno značajno pozitivno uticati na finansijsko poslovanje komunalnih preduzeća, jer se troškovi preuzimanja i zbrinjavanja otpadnih guma  sa komunalnih preduzeća, prebaciti na uvoznik odnosno distributera – ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvooja i razvoja sjevera, kako navode, daje poseban značaj rješavanju pitanja neuređenih odlagališta.

-Ne treba objašnjavati koliko ovakve pojave imaju ne samo negativan ekološki uticaj i koliko ovakve pojave nanose štete drugim privredama, pogotovo turističkoj privredi. Zbog toga Ministarstvo u saradnji sa opštinama pokušava riješiti, u datim okolnostima, u što većoj mjeri ovaj ne mali problem u Crnoj Gori. Značajan broj jedinica lokalne samouprave ulaže znatne napore i finansijska sredstva na uklanjanju otpada na nelegalnim lokacijama. Međutim, shodno izvještajima koje imamo sa terena na tim lokacijama se vrlo brzo poslije uklanjanja otpada javljaju nove količine. Cijenimo da aktivnosti na eliminisanju ovakvih odlagališta moraju da budu upotpunjene izgradnjom infrastrukture, postavljanjem kontejnera u koje bi građani mogli da odlažu otpad, kao i pojačanim mjerama nadzora inspekcijskih organa – navode u odgovorima.

Kako su nam saopštili, u proteklom periodu pokrenuto je niz aktivnosti na izradi potrebne dokumentacije i saniranju neuređenih odlagališta koja su koristila komunalna preduzeća u Crnoj Gori.

-Ove aktivnosti će se, u skladu sa planskim dokumentima, odvijati u zavisnosti od dinamike izgradnje infrastrukturnih objekata za obradu otpada – kažu iz Ministarstva.

Sanacije deponija

U drugoj polovini septembra 2017. godine, u opštini Žabljak završena sanacija neuređenog gradskog odlagališta „Čarkovo polje“, a tokom 2018. godine sanirana su neuređena odlagališta na lokacijama: „Vasove vode“ u opštini Berane, „Vrtijeljka“ u prijestonici Cetinje i „Zaugline“ u opštini Šavnik. Krajem 2019. godine sanirano je neuređeno odlagališta „Komarača” u opštini Plav. Takođe, u maju 2023.godine započeti su radovi na sanacija neuređenog odlagališta „Zakršnica“ u Mojkovcu, kao i Gašenje neuređenog odlagališta „Mislov do“ u Nikšiću koje finansira naše Ministarstvo.

Prir. M. Vuković

Izvor naslovne fotografije: ec.europa.eu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Tri gradske firme sakupile 600kg otpadnog papira i predali ga na reciklažu

ECO MNE

Gume lagerovane širom Crne Gore velika prijetnja po životnu sredinu

ECO MNE

Uvoznici i distributeri guma moraće da zbrinjavaju otpad, zabrana i laganih plastičnih kesa