Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Uspostavljen nacionalni softver za procjenu energetske efikasnosti zgrada u Crnoj Gori

Procjena energetske efikasnosti zgrada podrazumijeva proračun energetskih karakteristika zgrada, odnosno proračun  potrošnje energije u zgradi. Sam proračun je prilično složen jer uključuje analizu načina korišćenja zgrade, toplotne karakteristike omotača zgrade, zatim sisteme grijanja, hlađenja, ventilacije, pripreme sanitarne tople vode, rasvjete, itd. Proračun je baziran na algoritmima propisanim odgovarajućim međunarodnim standardima, te se zbog kompleksnosti vrši primjenom odgovarajućih softverskih alata.   

Nacionalni okvir

Kako nam je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, oni su u obavezi da kao nadležni državni organ za implementaciju politike u oblasti energetske efikasnosti uspostave nacionalni okvir za energetsku efikasnost zgrada u Crnoj Gori. 

-Ključni korak u ovom procesu je uspostavljanje nacionalnog softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada. Podrška za razvoj ovog softvera je obezbijeđena u okviru projekta „Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB)“ koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Softver je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) i za njegov razvoj je zadužen njemački institut za građevinsku fiziku Fraunhofer IBP iz Štutgarta – saopštili su iz Ministarstva.

Izradom MEEC softvera, kako su pojasnili, stvoriće se uslovi da se proračun energetskih karakteristika zgrada u Crnoj Gori sprovodi prema važećim međunarodnim standardima u skladu sa zahtjevima EU direktiva, a koje je Crna Gora u obavezi da implementira shodno preuzetim međunarodnim obavezama.

Foto: Bussines Insider

Prva verzija softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada (MEEC) je razvijena i od prošle godine je dostupna je na stranici https://www.meec.me/index.php/en/

MEEC softver

-U MEEC softveru je moguće uraditi potrebne proračune za zgradu, ali još uvijek nije moguće generisati sertifikat o energetskim karakteristikama, tzv. energetski pasoš zgrade. Razvoj ove funkcionalnosti je u završnoj fazi i očekuje se da će proces sertifikovanja početi u prvoj polovini tekuće godine na pilot javnim objektima – istakli su iz Ministarstva.

Takođe, kako su dodali, u toku je realizacija drugih pripremnih aktivnosti sa ciljem omogućavanja energetskog sertifikovanja zgrada u Crnoj Gori.

-Te aktivnosti se, prije svega, odnose na izmjene pravnog okvira sa ciljem uvođenja nove metodologije proračuna energetskih karakteristika, kao i organizovanje obuka za korišćenje novog softvera od strane stručnih lica za vršenje energetskih pregleda (energetskih auditora). Ovim će se stvoriti uslovi da proces sertifikovanja zgrada bude implementiran u većem obimu, a shodno obavezama iz Zakona o efikasnom korišćenju energije – istakli su iz Ministarstva.

Foto: Bussines Insider

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako navode, kao centralna institucija za sprovođenje politike u oblasti energetske efikasnosti ima obavezu da definiše nacionalni okvir za proračun energetskih karakteristika, a što će u praksi biti realizovano kroz nacionalni softver za ovu namjenu – MEEC. 

-MEEC softver podržava dva načina rada: proračun za sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada koji podrazumijeva korišćenje zgrade pri standardizovanim uslovima i proračun potrošnje energije u skladu sa stvarnim načinom korišćenja zgrade za potrebe energetskih pregleda sa ciljem predlaganja mjera za unapređenje energetske efikasnosti. Takođe, u ovaj softverski alat je ugrađena i funkcionalnost ekonomskih proračuna sa ciljem analize isplativosti pojedinih mjera energetske efikasnosti. Dakle, MEEC je sveobuhvatan alat koji u sebi sadrži sve funkcionalnost potrebne za analizu potrošnje energije u zgradama i za izradu energetskih sertifikata – saopštili su iz Ministarstva.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi