Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vlada izdala urbanističko-tehničke uslove za početak izgradnje tri elektrane

Uskoro solarne elektrane u opštinama Lastva, Čevo i Prentin Do

Vlada je izdala urbanističko-tehničke uslove za početak izgradnje elektrana u katastraskim opštinama Lastva, Čevo i Prentin Do, saopšteno je Ecoportalu iz Ministarstva energetike i rudarstva.

-Ovim su stvoreni preduslovi da se u navedenim katastarskim opštinama realizuju pomenuti projekti. Praćenje realizacije ovih projekata nije vezano za određeni ugovorni odnos sa Državom, ali će održavanje elektroenergetske mreže, kao i njen budući razvoj, usloviti i dinamiku razvoja solarnih projekata. Prema podacima operatora prenosnog sistema (CGES) sa investitorom je zaključen  Ugovor o priključenju na prenosnu mrežu čija se realizacija, prema dinamici iz ugovora, očekuje 2027. godine – navode u odgovorima dostavljenim Ecoportalu.

Kako su istakli, Ministarstvo energetike i rudarstva će kroz izradu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Crne Gore do 2030. godine (NECP), a čija je izrada u toku, svakako objediniti na jednom mjestu razvoj novih proizvodnih energetskih kapaciteta i razvoj mreže što će presudno uticati i na dinamiku izgradnje planiranih postrojenja.

Oni navode da će ukupna instalisna snaga elektrana biti 400 MW.

-Novi izvori energije podstiču razvoj i unapređenje energetske infrastrukture i to je pitanje koje smo detektovali kao prioritetno u radu u narednom periodu – dodaju iz Ministarstva.

Osim što, kako kažu, izgradnjom novih energetskih objekata podižu nivo kvaliteta i sigurnosti snadbijevanja električnom energijom na teritoriji države, nesporni su benefiti koje OIE dugoročno imaju, a to je smanjenje uticaja CO2 i napuštanje fosilnih goriva u proizvodnji električne energije.

Ilustracija – Foto: Freepik

-Svi smo svjedoci da je zagađenje vazduha rastući problem, ne samo u opštinama na sjeveru Crne Gore, već kako mjerenja kvaliteta vazduha pokazuju, i u glavnom gradu je poslednjih dana mjeseca decembra zabilježeno prekoračenje granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije PM10 čestica. Globalni odgovor na ovaj problem je upravo realizacija OIE projekata i naše aktivnosti u tom pravcu se moraju ubrzati i konkretizovati. Strateškim pristupom i planiranom dinamikom ovi objekti se moraju uvesti u nacionalni energetski sistem, kako bi korak po korak realizovali ciljeve zacrtane  zelenom tranzicijom – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Ukupna snaga elektrana od 400 MW moći će da proizvodi 480 GWh što bi moglo da zadovolji potrebe 70.000 domaćinstava sa prosječnom potrošnjom od 600kWh.

Nakon izvršene izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata omogućeno je, kako dodaju, da do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, a u cilju podsticanja izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sunca i drugih obnovljivih izvora, na zemljištu ili objektima u državnoj ili privatnoj svojini, urbanističko-tehničke uslove (UTU) može izdati Vlada Crne Gore.

-Skraćenje određenih procedura na ovaj način ima i pozitivne i negativne strane, a njihovo sagledavanje i iznalaženje najboljih rješenja će biti važan zadatak u agendi Vlade Crne Gore i resornih ministarstava – pojašnjavaju iz Ministarstva.

M. Vuković

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Produžen rok za podnošenje prijava za učešće u projektu „Solari 5000+

ECO MNE

Uskoro solarne elektrane u opštinama Lastva, Čevo i Prentin Do

ECO MNE

EPCG: Ove godine u planu realizacija projekta 5000+