Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Stupio na snagu novi Zakon o upravljanju otpadom

Upravljanje otpadom u Crnoj Gori jedan od većih problema

Zakon o upravljanju otpadom, ključnog za rješenje ovog problema, danas stupa na snagu, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. On je kazao i da je veliki optimista kada je zatvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na upravljanje otpadom u pitanju.

Dan je planete zemlje i ovogodišnja tema je ,,Planeta protiv plastike”, a želja je da se ukaže na koju štetu pravi plastika po zdravlje ljudi ali i planete.

Milan Gazdić u emisiji Link – Foto: RTCG

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, je u emisiji Link Radija Crne Gore podsjetio da u našoj zemlji danas stupa na snagu Zakon o upravljanju otpadom.

-Upravljanje otpadom u Crnoj Gori je jedan od većih problema koje imamo jer je Crna Gora turistička zelja i nije lijepo vidjeti deponije svuda po Crnoj Gori i smatram da je donošenje ovog zakona ključna stvar u rješavanju ovog problema i mislim da primjenom zakona možemo znatno riješiti ovaj problem – kazao je Gazdić.

On je kazao da bi u zakonu izmijenio dio koji se odnosi na kaznenu politiku.

-Mislim da uz edukaciju moramo i obratiti pažnju i na kaznenu politiku. Novina je i mehanizam produžena odgovornost gdje ćemo značajno uticati upravo na rješavanje problema plastike odnosno upravljanja tom vrstom otpada – kazao je Gazdić i dodao da su standardi koji se primjenjuju u Evropi preneseni i na ovaj zakon.

Gazdić je podsjetio da su sve zemlje koje su postale članice Evropske unije prije nas posljednje zatvorile poglavlje 27. Ipak, kada je Crna Gora u pitanju on je optimista jer, kako je kazao, imamo veliku podršku Evropske unije.

-Potrebna su značajna finansijska sredstva da ga zatvorimo ali ja sam veliki optimista jer čini se da imamo veliku podršku EU i stvari koje su bile kočnice zatvaranju ovog poglavlja riješene su posljednjih nekoliko mjeseci. To je upravo ovaj zakon koji je počeo da se radi 2017 – 2018. sada je završen. Donošenjem ključnih zakonskih rješenja mi smo sebi otvorili put za sprovođenje i rješavanje aktivnosti iz poglavlja 27 – kazao je Gazdić ističući veliku podršku EU.

Izvor: portal RTCG

Izvor naslovne fotografije: ecoportal.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uprava gradske deponije poziva građana da budu ekološki savjesni i sakupljaju otpad, a za to im slijedi nadoknada

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Na „Možuri“ sva fizička i pravna lica mogu prodati otpad