Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Postojanjem nacionalnog softvera MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) konačno stvoreni uslovi za energetsku sertifikaciju zgrada u Crnoj Gori

Univerzitet Crne Gore realizovao obuku lica za vršenje energetskih pregleda i energetsku sertifikaciju zgrada

U svečanoj sali Tehničkih fakulteta 26. XII 2023. godine održana je dodjela sertifikata polaznicima obuke za vršenje energetskih pregleda i energetsko sertifikovanje zgrada, koji su uspješno položili stručni ispit.

Višemjesečnu obuku, ukupnog trajanja 90 časova, a koja je sadržala teorijski, praktični i softverski dio, realizovali su Mašinski, Arhitektonski, Građevinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore. Domaćin realizacije i tehnički koordinator je bio Mašinski fakultet. Ukupno 19 inženjera arhitektonsko-građevinske, mašinske i elektro struke uspješno je okončalo ovaj program polaganjem stručnog ispita.

U okviru obuke, kandidati su osposobljeni za primjenu softvera „MEEC“, za proračun energetskih potreba zgrada, koji je proizveden i promovisan u saradnji nadležnog Ministarstva, njemačkog instituta za građevinsku fiziku „Fraunhofer“, uz stručnu konsultaciju sa profesorima UCG i drugim profesionalcima iz ove oblasti. Softver se bazira na aktuelnom DIN standardu, inkorporira meteo podatke za postojeće 3 klimatske zone u Crnoj Gori, preporuke iz važećeg Pravilnika, iskazane potrebe i specifičnosti auditorske prakse u Crnoj Gori, i može se uspješno koristiti za poslove izrade energetskih elaborata sa predlogom mjera za poboljšanje EE, pri rekonstrukciji i energetskoj obnovi postojećih zgrada, odnosno pri izradi sertifikata (energetskih pasoša) novih objekata, u izgradnji, što je i obavezni dio tehničke dokumentacije.

Profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i jedan od prvih zagovornika energetske efikasnosti zgrada u našoj zemlji, dr Dušan Vuksanović, kazao je da treba da nas raduje činjenica uspješno realizovane obuke 19 novih stručnjaka u interdiscipliinarsnoj oblasti energetske efikasnosti zgrada koja će nesumnjivo donijeti značajno pojačanje kapaciteta na planu implementacije EEZ (energetske efikasnosti zgarada) u praksi, kao projektu od interesa za državu. Primjena EEZ je, kao što znamo, takođe važan dio strategija zaštite životne sredine, i time važan segment u ispunjavanju uslova za EU integracije.

Inženjeri koji su upsješno završili obuku – Foto: Univerzitet Crne Gore

-Imajući u vidu da je cilj projekta uspostavljanje energetske sertifikacije zgrada, svjesni smo da ambijent nije u potrebnoj mjeri pripremljen za ovaj oblik valorizacije kvaliteta boravišnog prostora koji se u kvantifikovanom obliku iskazuje kroz energetski kvalitet odn. energetsku klasu zgrada. Prilično je rašireno uvjerenje da tako ambiciozan projekat može postati realnost tek kada ga tržište prihvati. To je u velikoj mjeri zasnovano, imajući u vidu da je i do široke primjene termoizolacije fasada došlo kroz proces u kojem je tržište imalo dominantnu i presudnu ulogu. Ipak svakako se mora računati na ulogu države kod koje očekujemo da će se odraziti na adekvatan način, pristupajući projektu sertifikacije počev od javnih zgrada u sopstvenom vlasništvu, što je inače poznata metodologija, i evropska i naša, od samog početka implementacije EEZ – dodaje on.

Profesor Vuksanović posebno značajnim smatra dobar odziv arhitekata kojima pripada veliki i ključni dio odgovornosti za energetske performanse zgrada koje proističu iz tzv. pasivnih aspekata. Iz tih razloga potrebno je proširiti adekvatno razumijevanje EE kod arhitekata koju još uvijek, makar kod nas, doživljavaju kao ograničavajući faktor, a ne potencijalni izvor inspiracije i kreativnog djelovanja.

U zaključku skupa, prisutni su se saglasili i iskazali očekivanje da će predmetna oblast koja je ponovo dobila na zamahu u pethodnom periodu kroz: nove Pravilnike, promovisani nacionalni softver „MEEC“, realizovanu studiju o optimalnom korišćenju energije u Crnoj Gori koju je izradio „Fraunhofer“ institut, i upravo realizovanu obuku dodatnog auditorskog-inženjerskog kadra, nastaviti da se razvija u poželjnom smjeru – pune profesionalne artikulacije i valorizacije na tržištu. Opšte očekivanje je da će to u periodu koji slijedi donijeti značajne pomake na polju kvaliteta objekata, energetske potrošnje u zgradama u Crnoj Gori i opštih uslova termičkog komfora i rada u njima.

Prir. M.V.

Izvor: Arhitektonski fakultet Unuverziteta Crne Gore

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Univerzitet Crne Gore realizovao obuku lica za vršenje energetskih pregleda i energetsku sertifikaciju zgrada

ECO MNE

Mašinski fakultet dobio akademsku licencu softvera za analizu saobraćajnih tokova

ECO POLIS

Kako naše građevine utiču na klimatske promjene?