Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Put ka energetskoj nezavisnosti regiona

U Srbiji počela sa radom najveća solarna elektrana

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji, snage 9,9 megavata, koja se nalazi u opštini Lapovo i prostire se na 12,5 hektara. Elektrana „DeLsol” je izgrađena od strane kompanije „Mt-Komeks” korišćenjem bifacijalnih solarnih panela, koji omogućavaju proizvodnju električne energije sa obje strane panela, što doprinosi proizvodnji veće količine struje. Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je izjavilo da će elektrana proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije godišnje, što je dovoljno za oko 2.100 domaćinstava.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, izjavila je da izgradnja novih elektrana koje koriste obnovljive izvore energije je zadatak države, koja istovremeno mora da obezbijedi sigurno snabdijevanje strujom za građane i privredu. Planirano je da se u narednih nekoliko godina kapaciteti iz solara i vjetra povećaju oko tri puta uz pomoć izmjena zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje će omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora.

Puštanje u rad najveće solarnu elektrane u Srbiji značajno je za čitav region jer se korišćenjem obnovljivih izvora energije doprinosi smanjenju zagađenja i zaštiti životne sredine. Osim toga, izgradnja novih elektrana sa obnovljivim izvorima energije može da doprinese jačanju energetske nezavisnosti regiona i smanjenju troškova za uvoz fosilnih goriva. Takođe, investicije u ovu oblast mogu da donesu nove poslovne prilike i otvaranje novih radnih mjesta.

Prir. N.B.

Izvor: www.politika.rs

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Nova tenderska komisija ocjenjivaće ponude pristigle za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

ECO MNE

U Rožajama će se graditi solarna elektrana od 5MW

ECO MNE

Počinje mapiranje održivih lokacija za obnovljive izvore energije u Nikšiću