Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Predstavljen koncept „Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“ i prateće tenderske procedure

U narednih šest godina planirano ulaganje 50 miliona eura u energetski efikasnu sanaciju javnih objekata u Crnoj Gori

Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, prezentovalo je projekat „Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“ i tenderske procedure za odabir izvođača radova.

Cilj prezentacije bio je da upozna potencijalne ponuđače sa projektom i navedenim procedurama, kako bi što veći broj njih učestvovao na predstojećim tenderima, sa posebnim osvrtom na poziv koji će biti objavljen u ovoga mjeseca.

Milena Rmuš, sekretarka Koordinacionog odbora za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, kazala je da su sredstva za implementaciju projekta obezbijeđena iz kredita KfW banke u iznosu od 45 miliona eura, zatim donacije Evropske unije od 4,5 miliona eura i iz sopstvenog doprinosa vrijednog 10 miliona eura.

Kako je istakla, projekat „Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“ implementira Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Upravom za katastar i državnu imovinu. 

Ilustracija | Foto: nrdc.org

Sandra Šipčić, iz Jedinice za implementaciju projekta Ministarstva kapitalnih investicija, podsjetila je na obaveze Crne Gore u oblasti energetske efikasnosti u procesu pridruženja EU. Među njima je usaglašavanje regulative sa evropskim direktivama iz čega proizilazi niz obaveza koje se, prije svega, tiču javnog sektora.

– Javni sektor treba da ima vodeću ulogu u promociji energetske efikasnosti. S tim u vezi, Ministarstvo implementira niz projekata koji obuhvataju unapređenje energetske efikasnosti u javnom sektoru. To su prije svega Montenegro Energy Efficiency Project (MEEP) i Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – dodala je ona.

Za poboljšanje energetske efikasnosti u javnom sektoru, za period od 2009. do 2026. godine, opredijeljeno je 110 miliona eura. Do sada je na projekte energetske efikasnosti u javnom sektoru tokom posljednjih 10 godina uloženo oko 50 miliona eura i obuhvaćeno je ukupno 77 objekata.

– U narednih šest godina je planirano da se uloži još oko 50 miliona. Planirano je da se do 2026. realizuju četiri ugovora očekivanih pojedinačnih vrijednosti između 2,5 i osam miliona eura – istakla je Šipčić.

Projektom će biti obuhvaćene: izgradnja administrativnog objekta površine 5000-8000 m² za potrebe državnih organa koji će biti projektovan i izgrađen po standardu za zgrade nulte potrošnje; rekonstrukcija objekta H u Domu za stare „Grabovac” u Risnu; rekonstrukcija i adaptacija administrativnih objekata u nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu i rekonstrukcija i adaptacija 18 obrazovnih ustanova sa ciljem optimizacije potrošnje energije i poboljšanja uslova za boravak i rad korisnika, a sve u cilju ispunjenja obaveza definisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije.

Prvi naredni tender planirano je da bude objavljen tokom naredne sedmice i obuhvatiće radove na Gimnaziji „25.maj“ u Tuzima, Prvoj Srednjoj stručnoj školi i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću. Uobičajeni radovi su zamjena krovnog pokrivača, postavljanje termo i hidroizolacije, zamjena fasadne stolarije, rekonstrukcija postojećeg ili izgradnja novog sistema grijanja, zamjena svjetiljki i sistema upravljanja rasvjetom i slično. Poziv će se odnositi i na Dom za stare u Risnu gdje će se ukloniti objekat H i napraviti novi.

– Osnovna karakteristika tenderskih postupaka je da se organizuju po pravilima nabavke koje propisuje KfW banka, da je riječ o međunarodnom otvorenom postupku sa pretkvalifikacijom, procedura je sa dvije koverte (sa tehničkom i finansijskom ponudom), a ponude se dostavljaju na engleskom jeziku i ugovor je u skladu sa FIDIC Pink book – navela je Šipčić.

Privrednici su nakon prezentacije tražili dodatne detalje o projektu kako bi uvidjeli mogućnosti da se prijave na predstojeće pozive. Pozivi će biti objavljeni u dnevnoj štampi, sajtovima www.gtai.dewww.gov.me/mkiwww.energetska-efikasnost.me.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi

ECO MNE

Pljevljaci učili kako da racionalno koriste energiju i budu energetski efikasni

ECO MNE

Znanje o energetskoj efikasnosti zgrada mora biti primijenjeno u praksi