Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine

U januaru vazduh zagađen u Pljevljima i Bijelom Polju

Prema posljednjim mjerenjima indeksa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, u Crnoj Gori kvalitet vazduha u januaru nije bio na zadovoljavajućem nivou u Pljevljima i Bijelom Polju.

-Tokom januara kvalitet vazduha u Sjevernoj zoni karakterisala prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 i to: u Pljevljima 18 dana i u Bijelom Polju 21 dan. U Pljevljima je na lokaciji Gagovića imanje 2 puta registrovano prekoračenje satne koncentracije sumpor(IV)oksida SO2 i jedan dan je bila prekoračena granična vrijednost srednje dnevne koncentracija sumpor(IV)oksida SO2 – navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, u Centralnoj zoni broj dana sa prekoračenjima granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 čestice je iznosio u: Podgorici-Zabjelo 17 dana, Podgorici-Blok V 12 dana i u Nikšiću 8 dana.

-Izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM2,5 čestica na svim mjernim mjestima u Sjevernoj i Centralnoj zoni kvaliteta vazduha. Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Bijelog Polja, Pljevalja, Nikšića i Podgorice – piše u saopštenju.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U martu vazduh čistiji u svim regijama u odnosu na februar

ECO MNE

Izgradnja gasne elektrane i LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine

ECO MNE

Zagađenje vazduha sve veći problem u gradovima