Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Na reciklažnim dvorištima tokom 2023. godine sakupljeno i odloženo 318.938 kg opasnog i neopasnog otpada

U Glavnom gradu prošle godine sakupljeno 104.238 tona svih vrsta otpada

Prošle godine u Glavnom gradu sakupljeno je ukupno 104.238 tona svih vrsta otpada (komunalni, kabasti, biljni i drugo) što je povećanje za 3,2% u odnosu na 2022. godinu, saopšteno je Ecoportalu iz JP ,,Čistoća”.

Kako su nam kazali, od navedenog, količine sakupljenog komunalnog otpada iznosile su 68.175 tona.

-Na reciklažnim dvorištima je tokom 2023. godine sakupljeno i odloženo 318.938 kg opasnog i neopasnog otpada, od čega je 307.015 kg neopasnog i 11.923 kg opasnog otpada – navode u odgorovima.

Poslovi sakupljanja, transporta i odlaganja komunalnog otpada predstavljaju jedan od neizostavnih uslova za uredno odvijanje života i rada građana, a njihovo kontinuirano i kvalitetno obavljanje od posebnog je značaja za stanje životne sredine.

-Bitan segment djelatnosti predstavlja redovno pražnjenje posuda za odlaganje komunalnog otpada – nadzemnih i polupodzemnih kontejnera – ističu iz ovog preduzeća.

Ilustracija – Foto: ec.europa.eu

Podsjećamo, u Podgorici je u funkciji šest reciklažnih dvorišta (u Ulici Iva Vizina – Zabjelo; Bulevaru Mihaila Lalića – Tološi; u Ulici Husinskih rudara – Konik; u Ulici Orjenskoj – Zlatica; u Ulici Kritskog odreda – Donja Gorica; u Goričanima –  Opština Zeta).

Reciklažna dvorišta su posebno opremljeni i nadzirani prostori namijenjeni za besplatno odlaganje pojedinih vrsta otpada, a radno vrijeme dvorišta je svakog radnog dana od 07 do 21 sat, subotom od 07 do 17 sati i nedeljom 07 do 21 sat na dežurnim reciklažnim dvorištima u ulici Iva Vizina na Zabjelu i Bulevaru Mihaila Lalića u Tološima – ističu iz ,,Čistoće”.

Oni objašnjavaju da se u reciklažnim dvorištima odvojeno odlažu one vrste neopasnog i opasnog otpada koje nastaju u domaćinstvu, a svaki materijal koji se u njima odlaže ima posebnu posudu ili spremište, na kojem je vidljivo ispisana namjena.

Od početka 2023. Godine, kako navode, održali su 20 radionica za 1.440 mališana predškolskog i školskog uzrasta.

-Kroz predavanja prilagođena djeci, ukazivano je na potrebu pravilnog odlaganja otpada i njegove reciklaže, kao i na potrebu korišćenja reciklažnih dvorišta, a aktivno učešće najmlađih potvrda je da već imaju stečene navike kada je u pitanju odlaganje otpada i potreba primjene reciklaže. Realizacijom ovih aktivnosti koje se sprovode već nekoliko godina, kroz ukupno 119 održanih interaktivnih radionica u kojima je učestvovalo 6.582 djece, stvaramo dobre navike za buduće generacije koje će pravilnim odlaganjem i selekcijom otpada doprinijeti zaštiti životne sredine – ističu oni.

Pored navedenog, tokom 2023. godine je, shodno ,,Popisu neuređenih odlagališta na teritoriji Glavnog grada sa planom sanacije“, očišćeno 19 većih neuređenih odlagališta otpada, sa kojih je uklonjeno ukupno cca 14.000m³ raznih vrsta otpada (komunalni, biljni, građevinski, kabasti-koji je na pojedinim mjestima homogenizovan).

-Očekivanja su da novi Zakon o upravljanju otpadom prvenstveno treba da ponudi sistemsko rješenje kako bi se višegodišnji problem nelegalnog odlaganja otpada konačno riješio – zaključuju oni.

Prir. M. Vuković

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Barani pokazali odgovoran odnos prema životnoj sredini i sakupili više od 40 tona otpada

ECO POLIS

Mont Everest: Uklonjeno 11 tona otpada sa himalajskih vrhova

ECO MNE

Nikšić će uskoro dobiti Centar za reciklažu