Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Održan cluster sastanak „Zelena tranzicija u crnogorskom sistemu visokog obrazovanja”

U eri klimatskih promjena gradovi moraju biti dobro planirani

Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori je organizovala, a Građevinski fakultet bio je domaćin cluster sastanak pod nazivom „Zelena tranzicija u crnogorskom sistemu visokog obrazovanja”.  Na događaju su se okupili koordinatori Erasmus+ projekata Izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja koji se sprovode na svim univerzitetima u Crnoj Gori, a orijentisani su na zelenu ekonomiju.

Sastanku su prisustvovali i neakademski partneri koji učestvuju u ovim projektima.

-S obzirom da je zelena ekonomija jedan od ključnih prioriteta novog ciklusa programa Erasmus+, cilj ovog cluster sastanka bio je razmatranje institucionalnih pristupa ,,zelenim” inicijativama na crnogorskim ustanovama visokog obrazovanja. Poseban fokus stavljen je na Erasmus+ projekte i na već ostvarene i očekivane rezultate i uticaj ovih projekata na sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori – saopšteno je na sastanku.

U uvodnom dijelu sastanka, prisutnima su se obratili: prof. Marija Jevrić sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Vanja Drljević, direktorka Nacionalne Erasmus+ kancelarije, koje su istakle značaj ove teme, kao i značaj Erasmus+ projekata koji su usmjereni na ovu oblast.

Marija Jevrić, rukovodilac jednog od projekata koji se trenutno realizuju na UCG, saopštila je da kada je projekat SmartWB u pitanju, očekivani uticaj na visoko obrazovanje i zajednicu je višestruk.

Sa sastanka na Građevinskom fakultetu – Foto: ecoportal.me

-Navešću samo najznačajnije rezultate koji su postignuti ili se očekuju tokom trajanja projekta i nakon njegovog završetka, a to su inovirani kurikulumi na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore tako da budu u skladu sa principima Zelene agende, zatim nabavljena savremena oprema za laboratorije, održani treninzi za nastavno osoblje na temu novih nastavnih metoda i inovativnih zelenih rješenja u oblasti klimatski pametnog razvoja gradova, sve ovo bazirano na transferu znanja od strane kolega iz programskih zemalja Erasmus+ programa. Takođe, usklađivanje visokog obrazovanja sa potrebama i promjenama tržišta rada, u cilju lakšeg zapošljavanja svršenih studenata. Ovdje je sprovedeno Istraživanje privrednog sektora u cilju identifikacije potreba za tzv. zelenim poslovima i klimatski pametnim rješenjima, na osnovu koga su osmišljeni programi za studentske prakse, a biće održana dvodnevna radionica na temu mogućnosti otvaranja „zelenih poslova“ – istakla je ona.

Kako je kazala, tokom projekta ostvarena je jača povezanost sa privrednim sektorom, sa fokusom na teme inovativnih i zelenih rješenja u građevinarstvu tako što su potpisani ugovori o saradnji Građevinskog fakulteta sa kompanijama iz privrednog sektora i dogovorene studentske prakse.

-Kreirana je tehnološka platforma za razmjenu znanja i iskustava u oblasti klimatski pametnog razvoja gradova na kojoj će aktivni učesnici biti akademski i privredni subjekti, studenti i sva zainteresovana javnost. Projektom se želi postići podizanje nivoa ekološke osviješćenosti svih učesnika u procesima urbanog razvoja, kroz planirane događaje u svrhu promocije ekološkog urbanog razvoja, kao što su okrugli stolovi, radionice na temu inovativnih i zelenih rješenja u urbanoj sredini, promocije korišćenja niskougljeničnih tehnologija i rješenja itd – dodala je ona.

Tokom prezentacije ona je pojasnila kako uprvaljati gradovima tokom klimatskih promjena.

-U eri klimatskih promjena, kako je istakla, gradovi moraju biti dobro planirani, a upravljanje gradovima mora biti dobro promišljeno. Prvi korak ka tome je modernizacija studijskih programa tako da oni podržavaju rast svjesnosti o životnoj sredini i obezbjeđuju adekvatno znanje i vještine obrazujući inženjere nvog profila – zaključila je Jevrić.

Prir. M.Vuković

Izvor naslovne fotografije: emudhra.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

SmartWB – kritična pitanja, izazovi i rješenja u cilju unapređenja urbanog razvoja zemalja Zapadnog Balkana

ECO MNE

U eri klimatskih promjena gradovi moraju biti dobro planirani

ECO POLIS

U građevonskoj industriji nema napretka bez akademske zajednice