Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Tržišni značaj stanica za punjenje električnih automobila

Do kraja 2025. godine predviđa se da će prodaja električnih automobila na godišnjem nivou premašiti pet miliona. Tim trendom rasta se očekuje da će električni automobili činiti 15 odsto ukupne prodaje do kraja ovog perioda.

Globalno tržište stanica za punjenje električnih vozila (u daljem tekstu EV) procijenjeno je na 5,03 milijarde dolara u prošloj godini i pretpostavlja se da će ta vrijednost porasti na 36,87 milijardi do 2026. godine.

Zbog pandemije virusa Covid-19 vlade širom svijeta su fokus preusmjerile na drugačije aktivnosti od dosadašnjih. Takva raspodjela prioriteta izazvala je stagnaciju u automobilskoj industriji, a samim tim i srazmjeran pad proizvodnje kod automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, dok je proizvodnja električnih automobila zabilježila značajan postotak rasta. Nego, kako se rješenje globalnog problema pandemije nazire, tako se stvaraju nove mogućnosti za ponovno uspostavljanje kontinuiteta u razvoju cjelokupne auto industrije. To nam u bliskoj budućnosti otvara mnoge šanse na nacionalnom i globalnom nivou, gdje glavnu ulogu igra baš svako od nas ponaosob.

Posebna pažnja našeg doba posvećena je vozilima sa sniženim ili anuliranim stepenom emisije izduvnih (štetnih) gasova. Stoga, sada već izvjesnu budućnost predstavljaju električni automobili koji će u potpunosti zadovoljiti transportne i manevarske potrebe svakog vozača, putnika, kao i bilo kojeg učesnika u saobraćaju. Do kraja 2025. godine predviđa se da će prodaja električnih automobila na godišnjem nivou premašiti pet miliona. Tim trendom rasta se očekuje da će električni automobili činiti 15 odsto ukupne prodaje do kraja ovog perioda.

Kako bi ovakav trend rasta proizvodnje i upotrebe električnih automobila bio održiv, infrastruktura koja obezbjeđuje njihovo korišćenje mora biti u još većoj mjeri dostupna i prilagođena samom tržištu. Kao glavni element te infrastrukture izdvajaju se stanice za punjenje EV.

U Podgorici, u okviru projekta razvoja pametnog grada, javne punionice postavljene su 2019. godine na više lokacija.

Schneider Electric EVlink Parking

Jedan od uspješnih primjera je i inastalacija punjača za EV ispred prodajnog salona kompanije Voli Motors d.o.o.

Stanica za punjenje električnih vozila je oprema koja električno vozilo povezuje sa izvorom električne energije i služi za napajanje pogona (baterije) električnih vozila i plug-in hibridnih vozila. Ove stanice nude posebne konektore koji odgovaraju raznim standardima konektora za električno punjenje.

Brojnost EV i plug-in hibridnih vozila direktno je uslovljena postojanjem i frekventnošću stanica za punjene istih, na jedinici prostora jednog grada ili države. 

Među glavnim faktorima koji utiču na širenje tržišta jesu utvrđivanje i donošenje strožih normi o emisijama i potrošnji goriva, vladine subvencije za kupovinu novih vozila i sve veća prodaja EV, što povećava potražnju za stanicama za punjenje.

Kempower brzi punjači za električna vozila – idealan za pumpe i frekventne dionice.

Tržište stanica za punjenje EV je uređeno u značajnoj mjeri, sa izraženim tendencijama za razvoj konkurencije u toj oblasti. Tržište predvodi nekoliko kompanija, poput kineske državne mrežne korporacije, ABB, Siemens, Schneider Electric, Kempower i Tesla. Na svjetskom tržištu stanica za punjenje EV dominira The China Grid Corporation iz Kine. 

Na crnogorskom tržištu, kompanija EVC Montenegro aktivno radi na kreiranju mreže punjača EV i plug-in hibridnih vozila, time promovišući razvoj nove ere automobilizma i saobraćaja.

Sa druge strane, japanska vlada namjerava da sve nove automobile, koji se plasiraju na nacionalno tržište, transformiše u električna ili hibridna vozila do 2050. Vlada takođe ima za cilj da smanji emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji dovode do efekta staklene bašte, za oko 80 odsto po vozilu, u istom periodu. 

Važno je razumjeti da broj stanica za punjenje EV i plug-in hibridnih vozila, kao najbitnijeg elementa e-mobility infrastrukture, direktno uslovljava pogodnost tržišta za masovniji uvoz i korišćenje vozila pomenute tehnologije na jedinici prostora.

Prir. O. Bobičić

Izvor: McKinsey&Company, Intrado

Foto ilustracije: ARB NEWS, SCHNEIDER, KEMPOWER

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Punjači za električna vozila – za punjenje na javnom mjestu i kod kuće

E-MOBILNOST

Mašinski fakultet: Izložba električnih automobila za čistiji vazduh i očuvanje životne sredine

ECO MNE

Eko-fond dodjeljuje još tri subvencije za nabavku vozila na električni i hibridni pogon