Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ekstremne vrućine utiču na usjeve i stanovništvo

Toplotni talas „Haron”: Zašto je toliko vruće u Evropi i koliko će dugo trajati?

Evropa se suočava s rekordnim temperaturama i teškom sušom, što izaziva zabrinutost među stanovništvom. Južna i istočna Evropa su posebno pogođene, dok se toplotni talas širi kroz kontinent. 

Pas se igra sa vodom u fontani tokom vrelog dana u centru Varšave, Poljska. 9. jul 2023. Foto: Czarek Sokolovski/AP Photo

Italija, Grčka i Španija bilježe ekstremno visoke temperature, a zbog suše i visokih temperatura požari su zahvatili područja u ovim zemljama, kao i drugim zemljama širom Evrope.

Glavni uzroci ovih ekstremnih vremenskih pojava su povezani s vremenskim fenomenima El Ninjo, koji povećava temperature u svijetu, i emisijama gasova staklene bašte koje doprinose globalnom zagrijavanju. 

Međutim, trenutni toplotni talasi, nazvani „Kerber“ i „Haron“, imaju karakteristike koje ih čine posebno snažnim i destruktivnim.

Italijanska ostrva Sardinija i Sicilija suočavaju se s mogućim temperaturama do 48°C, što bi moglo dostići najviše ikada zabilježene temperature u Evropi. Ovo izaziva zabrinutost za život i bezbijednost stanovništva.

Očekuje se da će toplotni talas Haron trajati do kraja jula, ali i nakon toga Evropa će i dalje biti izložena visokim temperaturama i suši, jer se predviđa da će vremenski fenomen El Ninjo nastaviti do kraja godine.

Žena se štiti od sunca kišobranom tokom vrelog dana u centru Varšave u Poljskoj. 9. jul 2023. Foto: Czarek Sokolovski/AP Photo

Ovako ekstremno vrijeme ima ozbiljne posljedice po stanovništvo i životnu sredinu. Prošlog ljeta, toplotni talasi su doprinijeli 61.000 smrtnih slučajeva u Evropi, a stariji ljudi i žene su bili najugroženiji. 

Da bi se smanjio rizik od toplotnog udara, ljudima se savjetuje da ostanu hidrirani, izbjegavaju kofein i alkohol, izbjegavaju naporne aktivnosti tokom najtoplijeg dijela dana i obrate pažnju na znakove toplotnog udara kao što su konfuzija, suva koža i nedostatak znojenja.

Skoro polovina Evrope se suočava sa teškom sušom

Osim problema s visokim temperaturama, skoro polovina EU se suočava s teškom sušom. 

Ovo povećava rizik od propadanja usjeva – posebno u Španiji i Portugalu. Još četiri procenta zemljišta u EU je pod crvenom uzbunom zbog suše, što znači da usjevi već trpe.

Foto: www.cnbctv18.com

Iako djelovi južne Evrope počinju da se oporavljaju zahvaljujući nedavnoj kiši, u sjevernoj Evropi se povećava nova suša. Oko Baltičkog mora, Njemačke, Irske, Velike Britanije i Skandinavije, ozbiljan nedostatak kiše mogao bi da utiče na usjeve ovog ljeta.

Kako bi se smanjio uticaj ekstremnih vremenskih uslova, hitno je potrebno smanjiti emisije gasova staklene bašte i preći na obnovljive izvore energije. Ovo zahtijeva zajedničke napore svih država i građana, kako bi se očuvala životna sredina.

Prir. N.B.

Izvor: www.euronews.com

Naslovna fotografija: www.voanews.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Toplotni talas „Haron”: Zašto je toliko vruće u Evropi i koliko će dugo trajati?

ECO POLIS

3. jul zabilježen kao najtopliji dan u svijetu

ECO POLIS

Šta su El Niño i La Niña i kako utiču na klimu?