Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Švedska izdvojila 7,2 miliona eura za energetsku efikasnost u BiH

Švedska je izdvojila 7,2 miliona eura za dva projekta čiji je cilj smanjenje uticaja prekomjerne potrošnje energije na životnu sredinu i poboljšanje energetske efikasnosti javnih i stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini (BiH).
Projekat Dekarbonizacija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine i Zeleni ekonomski razvoj sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a planirano je da budu završeni do 2024. godine.
Očekuje se da projekti omoguće otvaranje 1.200 zelenih radnih mesta
Očekivani rezultati projekata su renoviranje najmanje 30 javnih zgrada, instaliranje šest sistema za javnu rasvjetu, 12 solarnih sistema, kao i otvaranje 1.200 zelenih radnih mjesta u BiH, navodi se na sajtu UNDP-a.

Ambasadorka Stromquist: Energetska efikasnost je ključna u borbi protiv zagađenja vazduha

Johanna Stromquist, ambasadorka Švedske u BiH, rekla je da se zagađenje vazduha mora smanjiti da bi se spasili životi i zaštitila životna sredina. ,,Povećanje energetske efikasnosti je ključno u borbi protiv zagađenja vazduha. Takođe, donosi i ekonomske i socijalne koristi građanima – dodala je ona.

Sprovođenje mjera energetske efikasnosti kroz dva projekta trebalo bi da ojača građevinsku industriju i osposobi građevinske radnike za projekte u sektorima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Sredstva za dva projekta

Ideja projekta Dekarbonizacija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine je da postave osnove za razvoj finansijskih mehanizama na nivou lokalnih samouprava za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim zgradama. Cilj je da se otvore zelena radna mjesta i smanjenje emisija CO2.
Na drugoj strani, projekat Zeleni ekonomski razvoj (Green Economic Development – GED) ima za cilj da se poboljša energetska efikasnost i podstakne upotreba obnovljive energije u javnim zgradama i proizvodnim procesima u malim i srednjim preduzećima.

U 15 domova siromašnih porodica biće instalirani solarni paneli

Rezultat ovog projekta trebalo bi da bude smanjenje emisija CO2 za 2.500 tona godišnje i ušteda u troškovima za energiju od 700.000 evra godišnje, naveo je UNDP.
Projekat će, takođe, pomoći marginalizovanim porodicama koje žive u ruralnim područjima i nemaju pristup električnoj energiji tako što biti instalirani fotonaponski sistemi u 15 domaćinstava. Na taj način će dobiti električnu energiju i toplu vodu.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi

ECO MNE

Pljevljaci učili kako da racionalno koriste energiju i budu energetski efikasni

ECO MNE

Znanje o energetskoj efikasnosti zgrada mora biti primijenjeno u praksi