Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nova ponuda Eko fonda

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

Direktor Eko fonda, Draško Boljević, saopštio je gostujući u emisiji ,,Link” na Radiju Crne Gore, da u saradnji sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine rade kandidaturu za novu fazu projekta 5000+, te i da je odlučeno da se povećaju subvencije građanima i javnom sektoru za električne automobile sa 5.000 na 7.000 eura, za hibridne sa 2.500 na 4.000, kao i 50 odsto na punionice.

Boljević je u istakao da je ostalo da subvencije povećaju za privredne subjekte, budući da su oni u velikoj mjeri zagađivači.

On je kazao da će se budući projekti odnositi na panele, fasade, bravariju, pelet, toplotne pumpe, izolaciju u potkrovlju i podnu izolaciju, te sisteme za hlađenje/grijanje.

Direktor Eko fonda pohvalio je Radio i Televiziju Crne Gore (RTCG) i istakao da ,,zeleni” projekti Javnog servisa treba da budu za primjer.

Prva faza ugradnje solarnih panela odrađena je sa EPCG – projekti 3000+ i 5000+.

-Cilj projekta je da se struja proizvodi na mjestu potrošnje i kad istekne taj period onda faktički proizvodite struju za svoje potrebe – rekao je Boljević.

Istakao je da građani nemaju dodatni trošak po pitanju investicija – EPCG kreditira, Eko fond subvencioniše, Solar gradnja izvodi radove.

-To je pionirski projekat, bilo je dosta izazova, kašnjenja, ali ta staza je sada dobro utabana – naglasio je on.

Po pitanju kupovine električni automobila, Boljević je rekao da se mora voditi računa o računici na godišnjem nivou.

-Stepen intresovanja se povećao u zadnje tri godine, a tom ide u prilog i cijena goriva, kao i veća cijena automobile – zaključio je on.

Prir. M.V.

Izvor: Portal RTCG

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama