Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Borba za očuvanje svjetskih voda

Smanjenje mikroplastike: Plan EU za smanjenje zagađenja

Do 2040. godine, zagađenje mikroplastikom će se udvostručiti, stvarajući ozbiljnu prijetnju za životnu sredinu. U odgovoru na ovaj rastući problem, Evropska komisija je predstavila ambiciozan plan sa ciljem da smanji otpuštanje plastičnih granula za do 74% do kraja decenije. Ovaj plan ne samo da će značajno umanjiti zagađenje, već će ga i suzbiti direktno pri izvoru.

Foto: Getty

Nakon što je zabrana šljokica najavljena ranije ovog mjeseca, EU je objavila dalje planove da „spriječi zagađenje mikroplastikom nenamjernim otpuštanjem plastičnih granula”.

Predlog ima za cilj da do kraja decenije smanji otpuštanje plastičnih granula za do 74%. Godišnje se u okolinu otpušta do 184 hiljade tona ovih granula.

Svakodnevni proizvodi, poput stolica ili flaša za vodu, sadrže „kuglice” – izdržljive plastične granule. Ove granule se dodaju proizvodima, ali zbog nepravilnog postupanja, mogu dospijevati u okolinu tokom lanca snabdijevanja.

Ove granule se raspadaju u mikroplastiku koju životinje mogu pojesti, predstavljajući prijetnju kako životinjama, tako i ljudima. Predlog ima za cilj čistije ekosisteme, manje plastike u rijekama i okeanima, i smanjenje potencijalnih rizika po ljude.

Predlog o mikroplastici

Evropska komisija je podijelila predlog u četiri koraka.

Prvo, poziva operatere da se pridržavaju određenih najboljih praksi koje već primjenjuju lideri u industriji. Konkretne prakse će zavisiti od veličine postrojenja ili transportne aktivnosti.

Drugo, EU će uvesti obavezne sertifikate i samodeklaracije kako bi pomogla nacionalnim nadležnim organima da provjere usklađenost sa standardima. Za manje kompanije, samodeklaracije će biti dovoljne, dok će veće kompanije morati angažovati nezavisnu treću stranu da izda sertifikat usklađenosti.

Osim toga, tijela za standardizaciju će razviti usklađenu metodologiju kako bi pomogla operaterima da prate svoje gubitke i riješe preostale praznine u podacima.

Komisija ima za cilj povećanje odgovornosti tako što će se baviti osviješćenošću kompanija o posljedicama njihovih praksi po životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

Na kraju, blaži zahtjevi će važiti za mala i srednja preduzeća (MSP), koja predstavljaju skoro sve poslovne subjekte u EU, iako nisu ograničena samo na industriju plastičnih granula.

Napori EU za smanjenje zagađenja mikroplastikom

Prevencija je imperativ jer je mikroplastika veoma pokretljiva i teška za uklanjanje iz prirode. Dana Kühnel, iz Helmholtz-Centra za istraživanje životne sredine, izjavila je da je „sprječavanje otpuštanja plastike mnogo efikasnije od upravljanja mikroplastikom”.

Nije prvi put da se EU bavi problemom mikroplastike. EU Strategija plastike, Plan akcije za cirkularnu ekonomiju i Plan akcije za nulto zagađenje bavili su se istim problemom.

EU pristup je smanjenje zagađenja koje prouzrokuju proizvođači plastike i smanjenje namjernog i nenamjernog korišćenja dodatih mikroplastika.

„Najvažnije je smanjiti zagađenje na izvoru”, rekao je Virginijus Sinkevičijus, komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, u intervjuu za The Guardian. „Ono što pokušavamo postići je drastično smanjenje zagađenja mikroplastikom na izvoru”.

Efikasno rješavanje mikroplastike je imperativ. Prema izvještaju organizacije The Pew Charitable Trusts, neprofitne organizacije koja ima za cilj „unapređenje javnih politika, informisanje javnosti i oživljavanje građanskog života”, zagađenje mikroplastikom će se udvostručiti do 2040. ako se ne preduzmu mjere.

Prijedlog Komisije će osigurati da najbolje prakse industrije koje već postoje za ograničavanje zagađenja mikroplastikom više neće biti dobrovoljne.

„Sada imamo priliku da držimo industriju odgovornom tako što ćemo ove mjere učiniti obaveznim – i efikasno smanjiti treći najveći izvor zagađenja mikroplastikom u EU”, rekao je Siegfried Schmuck iz organizacije The Pew Charitable Trusts.

Prir. N.B.

Izvor: www.impakter.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Izvještaj EK: Ograničen napredak Crne Gore u oblasti životne sredine i klimatskih promjena

ECO MNE

Borba protiv nevidljivog neprijatelja: Istraživanje mikroplastike u vodama Crne Gore

ECO POLIS

Novi sistem za čišćenje okeana izvlači 45 tona plastike iz Tihog okeana za mjesec dana