Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izmjena Uredbe o naknadi za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije

Smanjene naknade za obnovljive izvore energije za 50%

Vlada je nedavno donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije s ciljem stvaranja realnog i održivog mehanizma finansiranja za podršku proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Osim toga, ova uredba ima za cilj smanjenje troškova za krajnje kupce energije usled značajnog rasta na tržištu.

Foto: Vlada Crne Gore

Izmjene Uredbe predviđaju smanjenje naknade koju plaćaju krajnji kupci za 50% u odnosu na postojeći iznos. Ovo smanjenje naknade imaće pozitivan uticaj na kućne budžete, kao i na industrijske i poslovne sektore koji koriste električnu energiju iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Smanjenje troškova za krajnje kupce ima za cilj stvaranje povoljnog okruženja za sve potrošače i podsticanje daljeg korišćenja obnovljivih izvora energije.

Naknada je dosad iznosila 0,9439 centi po kilovat-satu, a sada će biti 0,473 centi. To znači da će mjesečni iznos naknade za 100 potrošenih kWh umesto 95 centi biti 48 centi. Ranije je Uredbom predviđeno da se za prvih potrošenih 300 kWh ova naknada ne plaća.

Osim smanjenja troškova za krajnje kupce, izmjenom Uredbe takođe se olakšava teret države u plaćanju sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Ova promjena ima za cilj podsticanje investicija u sektor obnovljive energije i stvaranje održive energetske budućnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, rekao je da je novim propisom državni budžet oslobođen obaveze da eventualno nadoknadi sredstva za podsticajne mjere u slučaju da nedostaje novca na kraju godine.

Cijeli teret je prenijet na Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), objasnio je Šahmanović.

Ključni cilj donošenja Uredbe jeste uspostavljanje ravnoteže između podsticanja obnovljivih izvora energije i pravične raspodjele troškova. Ovaj pristup će omogućiti dalji razvoj sektora obnovljivih izvora energije.

Reforma sistema podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije predstavlja korak ka ostvarenju dugoročnih energetskih ciljeva i obaveza.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima