Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U Osnovnoj školi „Maksim Gorki” u Podgorici održana radionica „Kreiranje školske bašte kao integralne učionice” za nastavnike iz Crne Gore

Školska bašta – integralna učionica

Radionica za nastavnike/ce „Kreiranje školske bašte kao integralne učionice” odžana je u subotu u Osnovnoj školi „Makskim Gorki“ u Podgorici.

Radionicu organizuje NVO Eco Logic koja se bavi kreiranjem i sprovođenjem programa školskih bašti u tri osnovne škole: Radojica Perović, Maksim Gorki i Dragiša Ivanović. Ovo su aktivnosti projekta ClimCity koji Eco Logic realizuje u partnerstvu sa NVO Expeditio iz Kotora.

Sa radionice „Kreiranje školske bašte kao integralne učionice” | Foto: NVO Expeditio

Generalni cilj projekta ClimCity je povećanje svijesti i kapaciteta zaposlenih u crnogorskim školama za sprovođenje nastavne teme urbano prilagođavnje klimatskim promjenama.  

Radionica „Kreiranje školske bašte kao integralne učionice” namijenjena je, prije svega, nastavnicima koji su uključeni u sprovođenje programa Eko škole, ali i svima ostalima koji su zainteresovani za ekološku edukaciju djece i implementaciju ekološkog sadržaja u postojeći plan i program – učitelji, vaspitači, pedagozi, NVO aktivisti itd.

Predstavnica NVO Expeditio, Tatjana Rajić, kazala je Ecoportalu da se projekat ClimCity bavi uticajem klimatskih promjena na život u gradovima, a da je fokus je na edukaciji nastavnika i nastavnica za bolje prenošenje ove teme u nastavi.

-Projekat je finansiran od strane EU uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Ranije smo radili projekat „Škola i grad“ gdje su nam učenici bili ciljna grupa. I u ovom projektu upravo kroz školske bašte učenici jesu uključeni, ali najvažnija ciljna grupa su oni koji će prenositi znanje dalje – istakla je Rajić.

Kristina Žugić, predstavnica NVO Eco Logic, navela je da radionica korak dalje u njihovom radu, te i da su imali priliku da nastavnicima predoče dobre prakse.

-Trudimo se da nastavnike zainteresujemo za praktične radionice jer iako program Eko škole postoji od 2017. godine, on je u većini slučajeva samo na papiru i ne primjenjuje se u praksi. Većina ljudi koja radi sa djecom, kada je ekologija u pitanju, ne uključuje djecu u dovoljnoj mjeri kako bi ona razumjela svrhu, već se uglavnom sve završava na uopštenoj, osnovnoj priči – dodala je Žugić.

Olivera Leković, učiteljica iz Osnovne škole „Pavle Rovinski“, kazala je da je radionica donijela inspiraciju i nove ideje.

-U ovakvim projektima treba što ranije uključiti i roditelje i djecu, jer se kroz radionice ne razvija samo ekološka svijest već i druge kompetencije poput komunikacije, timskog rada i sl. Srećna sam što sam dio ove ekipe i nadam se da ću sa ovim iskustvom biti bolji nastavnik – istakla je Leković.

Obilazak bašte u Osnovnoj školi „Maksim Gorki“ | Foto; NVO Expeditio

Tamara Nikčević, vaspitačica iz JPU „Naša radost“ iz Nerceg Novog, kazala je da su na radionici dobili dosta ideja koje će prenijeti mlađem uzrastu.

-Mlađe grupe se uključuju kroz prilagođene aktivnosti. Eco plakat je postavljen na centralnom mjestu u holu vrtića i djeca mogu na vizuelnom primjeru da zaključe šta je to što zagađuje eko sistem – pojasnila je Nikčević.

Kako je dodala, starije grupe uključene su u aktivnosti koje zahtijevaju veću pažnju i brigu o životinjama, kao i biljkama koje su uz pomoć vaspitača posadili.

Školska bašta – integralna učionica je program koji je NVO Eco Logic započeo još 2016.godine u okviru koga su se bavili ekološkom edukacijom djece kako u osnovnim i srednjim školama, tako i u vrtićima. Program se sastoji od desetak radionica i formiranja školskog vrta u dvorištu škole. 

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama

ECO MNE

Najtopliji mart u istoriji zabrinuo naučnike

ECO MNE

Klimatske promjene jedan od najsloženijih globalnih izazova našeg doba