Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Održaće se u Beogradu od 6. do 8. oktobra

Šesti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”

Ovogodišnji, šesti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost” održava se od 6. do 8. oktobra 2023. godine u renomiranom prostoru Jugoslovenske kinoteke, sa svečanim otvaranjem u 19 sati. Kongres okuplja stručnjake, arhitekte, dizajnere i istraživače iz cijelog svijeta, a fokusira se na promociju održive arhitekture, ekoloških pristupa i energetske efikasnosti u građevinskoj industriji.

Ovogodišnji predavači. Izvor: Congress SAEE

Kongres obuhvata predavanja istaknutih svjetskih arhitekata, izložbe inovativnih projekata, interaktivne radionice za profesionalce i buduće arhitekte, panel diskusije i međunarodni arhitektonski konkurs „MIKRO EKO KUĆA 2023”. Ovaj konkurs je namijenjen mladim arhitektama, dizajnerima i pejzažnim arhitektama do 30 godina starosti, kao i studentima odgovarajućih fakulteta.

Organizatori ovogodišnjeg kongresa, Udruženje EKOKULT+ i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetima Univerziteta u Beogradu, Zagrebu, Podgorici i Banja Luci, stvaraju platformu za razmjenu ideja i inovacija u oblasti održive arhitekture. Kongres je prilika da se istraže savremeni trendovi i pristupi u arhitekturi, uz naglasak na upotrebu obnovljivih izvora energije, ekološki prihvatljivih materijala i energetski efikasnih tehnologija. Svečano otvaranje kongresa obećava inspirativne razgovore i ideje koje će oblikovati budućnost održive arhitekture.

Prošlogodišnji utisci

Prošle godine, Vladimir Lovrić, predsjednik organizacionog odbora kongresa, istakao je da arhitektura i njen energetski efikasni pristup imaju potencijal da riješe izazove zagađenja i smanjenja potrošnje energije. Ovo je, kako je istaknuto, zajednički put ka boljoj budućnosti.

Na kongresu su se predstavili 11 uglednih arhitekata, glavnih predavača iz deset zemalja. Tokom tri dana, prisutni su imali priliku da prisustvuju njihovim predavanjima, istraže izložbe njihovih radova i učestvuju u brojnim radionicama.

Prošlogodišnji kongres. Izvor: Congress SAEE

Poseban dio kongresa bio je posvećen dodjeli nagrada mladim arhitektama i studentima na drugom međunarodnom arhitektonskom konkursu „Mikro eko-kuća”. Prvonagrađeni rad je kreirao autorski tim Ida Bajtek i Tvrtko Ževrnja, dok su drugonagrađeni i trećeplasirani radovi takođe bili nagrađeni. 

Kongres je ostvario svoj cilj u promociji održive arhitekture i podsticanju na razmjenu ideja i inovacija u ovoj oblasti.

Više o ovogodišnjem kongresu – www.congress-saee.com.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Građani ključna karika u planiranju održivog prostora

ECO MNE

Izabrano rješenje za novu školu u City kvartu u Podgorici

ECO POLIS

Šesti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”