Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Klimatska situacija zabrinjava stručnjake

Septembar je bio najtopliji mjesec u istoriji

Prošli mjesec je obilježen kao najtopliji septembar u istoriji, sa nevjerojatnom razlikom, što upozorava na ozbiljno prekoračenje ključne granice globalnog zagrijavanja.

Foto: Freepik

Prosječna temperatura vazduha na površini u septembru od 16,38 stepeni Celzijusa bila je 0,93 stepeni iznad prosjeka za period od 1991-2020 i 0,5 stepeni iznad prethodnog rekorda iz 2020. godine, saopštila je u četvrtak Služba za klimatske promjene Kopernikus (C3S).

Prema izvještaju, brojka je bila “najneobičnije topli mjesec” u njegovom skupu podataka koji sežu nazad do 1940. godine, i bio je oko 1.75°C topliji od prosjeka za septembar u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900. godine.

“Prošli smo kroz najnevjerovatniji septembar ikada sa klimatske tačke gledišta. Nevjerovatno je”, rekao je direktor C3S-a Karlo Buontempo.

„Klimatske promjene nisu nešto što će se desiti za 10 godina od sada. Klimatske promjene su ovdje.“

Septembarske temperature bez presedana su “oborile rekorde za izuzetan iznos”, dodala je zamjenica direktora C3S Samanta Burges.

Najtoplija godina ikad zabilježena

Globalne prosječne temperature od januara do septembra bile su za 1,4 stepena Celzijusa više od 1850-1900, skoro prekršivši cilj zagrijavanja od 1,5 stepeni iz Pariskog sporazuma iz 2015. godine, izvestio je C3S.

Taj prag je bio ambiciozniji cilj sporazuma i smatra se ključnim za izbjegavanje najkatastrofalnijih posljedica klimatske krize.

Prosječna globalna temperatura od januara-septembra bila je za 0,05 stepeni viša u odnosu na isti devetomjesečni period 2016. godine, najtoplije godine do sada.

Očekuje se da će fenomen El Ninjo, koji dovodi do zagrijavanja vode u južnom Pacifiku i povećava visoke temperature širom svijeta, u naredna tri mjeseca učiniti 2023. najtoplijom godinom u istoriji.

Naučnici očekuju da će se najgori efekti sadašnjeg El Ninja osjetiti krajem 2023. i u narednoj godini.

Iako je El Ninjo odigrao ulogu u otopljavanju, „nema sumnje da su klimatske promjene učinile mnogo gore“, rekao je Buontempo.

Foto: Freepik

Evropa je doživjela najtopliji septembar u istoriji, sa 2,51 stepeni više od prosjeka 1991-2020, a mnoge zemlje su oborile nacionalne temperaturne rekorde za mesec.

U ostatku svijeta situacija nije ništa bolja. U Japanu je septembar bio najtopliji od kada su registrovani rekordi prije 125 godina, ova godina se očekuje da će biti najtoplija u istoriji čovječanstva.

Prosječna septembarska temperatura bila je 2,66 stepeni Celzijusa viša od uobičajene, saopštila je prošlog ponedeljka Japanska meteorološka agencija.

Ovo je “najviša cifra od početka statistike 1898. godine”, navodi agencija u saopštenju.

U septembru je generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš rekao svjetskim liderima da je klimatska kriza „otvorila kapije pakla“.

U svom uvodnom obraćanju na Samitu o klimatskim ambicijama, Gutereš je naglasio da „još uvijek možemo da ograničimo porast globalne temperature na 1,5 stepeni“, misleći na cilj koji se vidi kao neophodan da bi se izbjegla dugoročna klimatska katastrofa.

Prir. N.B.

Izvor: www.trtworld.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Lješkopoljska Gorica dobija prvi Eko centar

ECO MNE

Predstavljen Izvještaj iz sjenke za poglavlje 27: „Kap progresa u moru obaveza“

ECO POLIS

Temperature okeana zbog klimatskih promjena obarale rekorde u protekloj godini