Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

SE Velje brdo: u februaru Javni poziv za investitora

Ministarstvo kapitalnih investicija raspisaće tokom februara Javni poziv za investitora koji će finansirati izgradnju SE Velje brdo, saopšteno je Ecoportalu na Danu otvorenih vrata za medije.

Kako nam je objašnjeno, u toku je priprema planske dokumentacije, te se nadaju uspješnoj realizaciji projekta.

Na lokalitetu Velje brdo u Podgorici gradiće se solarna elektrana instalisane snage najmanje 50 MW, a iz Vlade su prošle godine najavili da će biti raspisan tender za realizaciju ovog projekta.

– Imajući u vidu veliki potencijal sunčevog zračenja na području Podgorice, kao i na stvorene prostorno-planske preduslove, planirano je da se uskoro sprovede tender za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Velje Brdo radi izgradnje solarne elektrane instalisane snage od najmanje 50 MW – saopšteno je ranije iz Vlade.

Podsjećamo, Vlada je nedavno zadužila Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ubrza i intenzivira aktivnosti na izradi planske dokumentacije potrebne za realizaciju projekata izgradnje elektrane na lokalitetu Briska gora i vjetroleketrane na Brajićima.

Vlada je u decembru 2018. usvojila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, konzorcijumu kompanija koga čine finski Fortum i EPCG i firma Sterling&Wilson.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj Gori, Crna Gora bi dala značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promjenama.

-Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama – saopštno je ranije iz Vlade.

Kako je tada objašnjeno, solarne elektrane gradile bi se na lokacijama na kojima je obezbijeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture. 

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, trebalo bi da iznosi oko 450 GWh električne energije godišnje.

Za vjetroelektranu na Brajićima, konzorcijum predvođen njemačkom kompanijom WPD potpisao je sa Vladom Crne Gore ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju 2020. godine.

Vjetroelektrana Brajići imaće instalisanu snagu od preko 100 MW i proizvodiće oko 220 GWh čiste električne energije godišnje, čime se mogu pokriti potrebe više od 50.000 prosječnih domaćinstava.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

BEOGRAD: Sve više prozjumera, a uskoro na mreži i aktivni kupci

ECO MNE

Đukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane

ECO MNE

Potrošači zaradili po 884.40 eura, EPCG će morati da isplati oko 270.000