Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Crna Gora proizvodi zabrinjavajuće količine plastike

Saradnja NVO Green Home i Opštine Kotor za rješavanje problema sa prekomjernom plastikom

Povodom Dana zaštite životne sredine (World Environment Day) Opština Kotor i NVO Green Home juče su potpisali Memorandum o saradnji.

Foto: NVO Green Home

Kako navodi NVO Green Home u svom saopštenju saradnja će obuhvatiti realizaciju dvije Inicijative i to: „Zona smanjene upotrebe plastike“ koja za cilj ima uključivanje biznisa iz HORECA (hoteli, restorani i kafei) u smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i „Zelene javne nabavke“ koja za cilj ima promovisanje strateške upotrebe zelenih javnih nabavki. Obje inicijative su dio projekta Borba protiv plastike za jednokratnu upotrebu u regionu Jadranskog mora koju Green Home sprovodi u saradnji sa MedWaves i GIZ.

„U ime Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine pozdravljam saradnju sa NVO Green Home na realizaciji Inicijative za unaprijeđenje sistema javnih nabavki, na način da se uključe kriterijumi koji se odnose na zelene javne nabavke, kako bi se smanjila upotreba plastike za jednokratnu upotrebu u preduzećima čiji je osnivač Opština Kotor. Opština Kotor izražava spremnost da sprovede aktivnosti kojima bi se smanjila upotreba plastike za jednokratnu upotrebu na način da se plastika zamijeni materijalima koji su prihvatljivi, kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu“ istakla je Bojana Petković, sektretarka za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor.

Prema istraživanju The Mediterranean: Mare Plasticum, koje je sproveo IUCN, količina otpada od plastike koja se ne zbrinjava u Crnoj Gori iznosi 22.911t godišnje. Od ove količine, prema istom istraživanju, smatra se da 2.146t godišnje makroplastike završi u Sredozemnom moru, od čega je mikroplastike 37t. Crna Gora je treća po redu na listi država koje najviše doprinose količinama otpada u Sredozemnom moru.

„Raduje me činjenica da je Opština Kotor iskazala spremnost da podrži našu inicijativu kroz koju želimo da radimo u dva pravca. Kroz saradnju sa hotelima, restoranima i barovima sprovešćemo inicijativu Zona smanjene upotrebe plastike i sagledati sve mogućnosti za isključivanje predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu iz primjene u ovim objektima. Dodatno, sa Opštinom ćemo raditi na unaprijeđenju sistema javnih nabavki na način da uključe kriterijume koji se odnose na zelene javne nabavke i tako smanje plastiku koji Opština i sve instituciije koje su osnovane od strane Opštine Kotor nabavljaju“ kazala je Azra Vuković, izvršna direktorića NVO Green Home.

Foto: Freepik

Tema ovogodišnjeg Dana zaštite životne sredine je upravo borba protiv zagađenja plastikom, što ukazuje na činjenicu da je zagađenje plastikom globalni problem za čije rješavanje je neophodno hitno reagovanje. Uprkos tome, proizvodnja plastike i proizvoda od plastike je ipak u porastu. Godišnje se proizvede oko 430 miliona tona plastike od čega su 2/3 proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Borba protiv nevidljivog neprijatelja: Istraživanje mikroplastike u vodama Crne Gore

ECO POLIS

Novi sistem za čišćenje okeana izvlači 45 tona plastike iz Tihog okeana za mjesec dana

ECO POLIS

Smanjenje mikroplastike: Plan EU za smanjenje zagađenja