Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Projekat planiran u doba Jugoslavije konačno će biti realizovan

RHE Čebren će ubrzati razvoj OIE u Sjevernoj Makedoniji i regionu

Projekat reverzibilne hidroelektrane Čebren (RHE Čebren), planiran još u doba nekadašnje države Jugoslavije, konačno će biti realizovan, a hidroelektranu će izgraditi grčki konzorcijum PPC – Archirodon Group, pobjednik tendera za koncesiju.

Foto: Freepik

Savjetnik za energetiku premijera Sjeverne Makedonije, Viktor Andonov je rekao će RHE Čebren značajno ubrzati razvoj obnovljivih izvora energije u ovoj zemlji, ali i regionu, tako što će  pomoći u balansiranju elektrana na zelenu energiju.

Prije dvije nedjelje Sjeverna Makedonija je izabrala konzorcijum grčke elektroprivrede Public Power Corporation (PPC) i grčke građevinske kompanije Archirodon Group kao pobjednika na tenderu za davanje koncesije za izgradnju RHE Čebren.

Gostujući u emisiji WIN-WIN televizije Telma, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija, prenio je Libertas.

Ideja je, kako je Andonov naveo, zasnovana na maksimalnom korišćenju vodnih resursa Crne rijeke, koja je najveća pritoka Vardara.

Izbor tehničkog rješenja, prije svega visine brane, određen je na osnovu hiljada stranica detaljnih tehničkih i geoloških istraživanja koja su još u vreme SFRJ obavili renomirani domaći i strani konsultanti, istakao je Andonov.

Specifična visina RHE Čebren je tako određena Osnovom za upravljanje vodoprivredom Makedonije koju je 1978. usvojila tadašnja Skupština.

Vlada je transparentnom procedurom izabrala privatnog investitora koji ima obavezu da o svom trošku gradi Čebren, a da njime upravlja preko zajedničke kompanije sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija (ESM), u kojoj će ESM imati udio od 33 odsto, podsjetio je Andonov.

U vezi sa vrijednošću projekta, koja je procijenjena na milijardu eura, on kaže da su cijene sa kojima se licitira u javnosti stare. Ali, zbog inflacije u protekle dvije decenije na svjetskom nivou cijene materijala su u stalnom porastu, posebno tokom 2022, poručio je on.

Andonov je dodao da, prema podacima Međunarodne agencija za obnovljive izvore (IRENA) za 2022, izgradnja hidroelektrane košta 2.881 dolar/kW.

Kada se to primijeni na RHE Čebren i branu Orlov kamen cifra za investicije iznosi oko milijardu eura, zaključio je Andonov.

Prir. N.B.

Izvor: Balkan Green Energy News

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije