Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ove godine Crna Gora je domaćin

Regionalni sastanak za zaštitu bilja 2023. – „Zdravlje bilja za očuvanje životne sredine”

U periodu od 4. do 6. septembra 2023. godine, Crna Gora će biti domaćin Regionalnog sastanka za Evropu i centralnu Aziju (ECA) u okviru Međunarodne konvencije o zaštiti bilja (IPPC). Ovaj značajan događaj organizovan je u partnerstvu sa regionalnom kancelarijom FAO-a (FAO REU), Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Evropskom i Mediteranskom organizacijom za zaštitu bilja (EPPO), a ima za cilj promovisanje zdravlja bilja radi očuvanja životne sredine.

Svake godine, države članice IPPC-a okupljaju se na regionalnim sastancima kako bi razmijenile iskustva i jačale saradnju na regionalnom nivou. Ove godine, Crna Gora ima čast da bude domaćin ovom značajnom skupu, prepoznajući njegovu važnost za unapređenje fitosanitarnih kapaciteta i zaštitu bilja u regionu.

Glavna tema sastanka za 2023. godinu je „Zdravlje bilja za očuvanje životne sredine”. Ova tema odražava sve veći globalni interes za zaštitu prirode i ekološki održivu poljoprivredu. Zdravlje bilja igra ključnu ulogu u očuvanju biodiverziteta i ekosistema, a pravilna primjena fitosanitarnih mjera može značajno doprinijeti zaštiti prirodnih resursa.

Na sastanku će učesnici iz brojnih evropskih i centralno-azijskih država biti informisani o trenutnim dešavanjima u oblastima koje pokriva IPPC. Organizatori i učesnici će predstaviti nacrte Međunarodnih standarda za zaštitu bilja (ISPM) i druge relevantne dokumente. Ovo će omogućiti temeljnu analizu i razmjenu mišljenja, te će biti formulisani komentari i preporuke koje će oblikovati buduće akcije i smjernice za zaštitu bilja.

Međunarodna konvencija o zaštiti bilja (IPPC) je međuvladin ugovor koji se potpisuje od strane više od 180 zemalja. Njen osnovni cilj je zaštita svjetskih biljnih resursa od unošenja i širenja štetnih organizama bilja. Takođe, IPPC promoviše bezbijednu trgovinu biljem i biljnim proizvodima. Konvencija ima poseban značaj jer je priznata od strane Svjetske trgovinske organizacije (STO) kao međunarodno tijelo za postavljanje standarda za zdravlje bilja. Ova priznanja čine IPPC dio „Tri sestre” zajedno sa Komisijom za standarde bezbijednosti hrane i Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE).

Prir. N.B.

Naslovna fotografija: Freepik

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Usvojen Predlog o dopuni Zakona o industrijskim emisijama

ECO MNE

Regionalni sastanak za zaštitu bilja 2023. – „Zdravlje bilja za očuvanje životne sredine”

ECO MNE

Vlada predstavila Agrobudžet za 2023. godinu