Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Rashodujte staro vozilo na ekološki prihvatljiv način i ostvarite dobit

Glavni grad, kao i svi veći gradovi, suočava sa nelegalnim otkupom otpadnih vozila, a na nelegalnim odlagalištima auto-djelovi tretiraju se van ekoloških normi i propisa, pa je gradsko preduzeće Deponija d.o.o. nabavilo jedan od najbolje opremljenih pogona za tretman vozila van upotrebe u regionu, saopšteno je iz Glavnog grada.

-Otpadna vozila često zauzimaju javne površine, dvorišta i privatne posjede, te predstavljaju smetnju i vlasnicima i okolini. Naš prevashodni cilj je da u saradnji sa građanima suzbijemo ovu pojavu i omogućimo našim sugrađanima da na legalan i ispravan način rashoduju vozilo i ostvare prihod. Za svako ustupljeno vozilo vlasnik dobija novčanu naknadu čiji iznos se procjenjuje na osnovu težine predatog vozila – navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, dostava starog vozila više nije briga građana, jer su nabavkom specijalizovanog vozila za odvoz otpadnih automobila i taj problem riješili u njihovu korist. Dovoljno je da vlasnik vozila kontaktira „Deponija” d.o.o Podgorica i svu organizaciju prepusti njihovoj službi.

-Prijavom na web servis ZAHTJEV ZA OTKUP (RECIKLAŽU) OTPADNIH VOZILA i popunjavanjem kratkog upitnika o vlasniku vozila i samom vozilu, osim lične dobiti i uštede vremena, građani čine neizmjernu dobrobit za zajednicu i sredinu u kojoj žive – saopšteno je iz Glavnog grada.

Cijela procedura popunjavanja traje jedan minut i prilagođena je elementarnom poznavanju rada na telefonu ili računaru. Cijene otkupa vozila su 180,00 €/tona za otpadno vozilo u cijelosti i 170,00 €/tona za otpadno vozilo iz kojeg su odstranjeni sastavni djelovi.

-Nakon zaprimanja zahtjeva posebna Služba koja se bavi vozilima van upotrebe ostvaruje kontakt sa vlasnikom vozila i samo vozilo biva u istom ili sljedećem danu preuzeto. Značajne koristi od ovako organizovanog otkupa otpadnih vozila su prije svega zaštita životne sredine uz uklanjanje otpadnih vozila sa gradskih javnih površina. Postupak rastavljanja vozila u pogonu za vozila van upotrebe se obavlja po najvišim standarima koje propisuje struka. U pogonu se vrši dekontaminacija vozila koja podrazumijeva uklanjanje svih tekućina iz vozila: goriva, ulja, antifriza, kočione tečnosti-glicerin i tečnosti za pranje stakala – kazali su iz Deponije.

Kako su pojasnili, ovo je najvažnija aktivnost u samom procesu obrade vozila, po čijem okončanju se uklanjaja unutrašnjost vozila i stakla. 

-Nakon obavljenog postupka rastavljanja vozila svi djelovi odlažu se na za to propisana odlagališta –  dodali su iz Deponije.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Rashodujte staro vozilo na ekološki prihvatljiv način i ostvarite dobit

ECO MNE

Glavni grad: Ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore

ECO MNE

Podgorica: Sadnice lipe za zeleniji grad i promociju ideje energetske efikasnosti