Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Uvođenje navike recikliranja

Prvi reciklomati stižu u Podgoricu

Prateći primjer iz regiona, Podgorica će dobiti prve reciklomate za reciklažu ambalaže. 

Foto: Freepik

Podgoričani su na to čekali dugo, ako uzmemo u obzir da se ta praksa uveliko primjenjuje u Evropi. U Njemačkoj, za koju se smatra da je najbolje razvila sistem reciklaže, već skoro dvije decenije mogu vratiti svoju ambalažu u jednoj od mašina za povrat ambalaže, kompanije Tomra. 

Sistem povrata ambalaže u Njemačkoj je postojao još u 1980. godini, ali je tada bilo moguće vratiti uglavnom samo staklenu ambalažu velikim lancima marketa, što je tada bilo moguće i kod nas. Međutim, ta praksa se kod nas iskorijenila, dok se u Njemačkoj razvio sistem koji je omogućio da građani plaćaju depozit za ambalažu (0,25€ za flašu jednokratne upotrebe), a onda potom isti taj depozit mogu dobiti povratom ambalaže u jednoj od pomenutih mašina. 

Taj sistem je svakako zaživio i postao svakodnevica za Njemce. Da li nešto tako može biti moguće i kod nas?

Reciklomat u Njemačkoj. Foto: www.recyclingproductnews.com

Kompanija „Čistoća” je najavila da u narednom periodu planira da nabavi sedam reciklomata na kojima će biti moguće zamijeniti plastične i staklene flaše, limenke i kartonsku ambalažu za hranu za pse, autobuske karte ili kartu za parking. Mogućnosti su razne, ali postoji bojazan da to neće biti dobro prihvaćeno od strane građana i da će pojedinci uništiti mašine za reciklažu.

Strah je osnovan, ali pravilnim sistemom zaštite, kao i postavljanjem kamera bilo bi moguće sačuvati mašine od vandala

Ovi reciklomati su prije par godina postavljeni u Beogradu, a tamo ih je osmislila i projektovala domaća kompanije Globaltel. Mašina ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada (plastičnih flaša, limenki, papirne i staklene ambalaže), njegovo prihvatanje i skladištenje, prenosi portal Volim Podgoricu.

Jedan od reciklomata u Beogradu. Foto: sekopak.com

Na ovim reciklomatima koji su postavljeni u Beogradu za svaki komad plastične ambalaže korisniku se uplaćuje 0.04 eura, za staklo 0.03 eura, a za limenke i kartonsku ambalažu (tetrapak) 0.02 eura. Pretpostavlja se da se slične cijene mogu očekivati i kod nas.

Ono što je dobra strana jeste što hranu za pse koju dobijete možete iskoristiti da nahranite pse lutalice, a i besplatna karta za parking mjesto ili autobus može nekada itekako značiti. Svakako, ova inicijativa je od izuzetnog značaja kako za glavni grad, tako i za državu. 

Smanjenje količine otpada koja počinje da guši Crnu Goru, bi trebalo da bude jedan od glavnih prioriteta. Nadamo da će konačno donošenje Zakona o upravljanju otpadom pomoći u rješavanju ovog ogromnog ekološkog problema.

Osim zakona, usvajanje navika reciklaže je druga stavka na koju bi trebalo obratiti pažnju. Građanima će se ovim putem pružiti prilika da direktno učestvuju u reciklaži i da od toga mogu ostvariti neku dobit. 

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Nikšić će uskoro dobiti Centar za reciklažu

ECO MNE

Edukativne radionice u školama o reciklaži i pravilnom odlaganju otpada

ECO MNE

Bar dobio zvono za reciklažu stakla