Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Usvojen Izvještaj o realizaciji Državnog plana upravljanja otpadom u 2022. godini

Prošle godine sakupljeno skoro 300 tona komunalnog otpada

Vlada je, na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o realizaciji Državnog plana upravljanja otpadom u 2022. godini.

Izvještaj je, kako je saopšteno u diskusiji, izrađen na osnovu dostavljenih informacija od jedinica lokalne samouprave, nadležnih institucija u oblasti upravljanja otpadom, pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju poslove upravljanja otpadom.

-Na osnovu dostavljenih podataka, komunalna preduzeća u Crnoj Gori u 2022. godini su sakupila 292.077 tone komunalnog otpada sa kabastim i tzv. „zelenim“ otpadom. Ukupna količina odvojeno sakupljenog reciklabilnog otpad, papira, kartona, plastike i metala iz komunalnog otpada je 4.479 tona, kabastog otpada 17.352 i tzv. „zelenog” 16.512 tona – saopšteno je nakon sjednice.

Ilustracija- Foto: news.un.org

Takođe, kako su saopštili, procjenjuje se da pored popisanih postoji značajan broj neevidentiranih neuređenih odlagališta.

– Budući da je evidentan nizak stepen javne svijesti i odgovornosti građana prema otpadu, potrebno je kontinuirano raditi na edukaciji koja se odnosi na ekološke i ekonomske prednosti pravilnog upravljanja otpadom. Tim povodom, pored ostalog, zaduženi su nadležni organi i institucije da uspostave informacioni sistem i jedinstvenu bazu podataka u oblasti upravljanja otpadom, da pruže podršku jedinicama lokalne samouprave za realizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti upravljanja otpadom, posebno u sjevernom region, kao i da nastave saradnju sa nevladinim organizacijama, u cilju jačanja ekološke svijesti – zaključeno je na sjednici.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uprava gradske deponije poziva građana da budu ekološki savjesni i sakupljaju otpad, a za to im slijedi nadoknada

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Na „Možuri“ sva fizička i pravna lica mogu prodati otpad