Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Povodom Svjetskog dana meteorologije pristiglo 90 likovnih i 16 literarnih radova

Promovisanje svijesti o važnosti meteorologije na kreativan i interaktivan način

Na konkurs za osnovne škole u Crnoj Gori, objavljen početkom marta, u vezi sa sakupljanjem literarno/likovnih radova na temu Svjetskog dana meteorologije 2024., pristiglo je ukupno 90 likovnih i 16 literarnih radova.

Svjetski dan meteorologije se obilježava 23. marta kao sjećanje na donošenje Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije 1950. godine., svake godine sa posebnom temom. Ovogodišnja tema bila je ,,Na prvoj linijii klimatske akcije“.

Rad učenika – Foto: HMZCG

Direktorica u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, Dušica Brnović, kazala je za Ecoportal da je 23. mart, važna prilika da se zajedno osvrnemo na ulogu meteoroloških službi u suočavanju sa izazovima klimatskih promjena i preduzimanju koraka prema održivoj budućnosti.

-Nema sumnje da je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ključni igrač na tom polju. Jedan od aspekata naše uloge kao institucije jeste edukacija javnosti o klimatskim promjenama. Svjesnost javnosti je ključna za suočavanje sa ovim globalnim izazovom i stvaranje potrebne podrške za implementaciju potrebnih mjera. U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana meteorologije, uputili smo poziv osnovnim školama da nam dostave radove likovne ili literarne umjetnosti na temu ,,Na prvoj liniji akcije protiv klimatskih promjena” – istakla je Brnović.

Kako je kazala, svi pristigli radovi su objavljeni na web i fb stranici Zavoda.

Kako djeca vide klimatske promjene – Foto: HMZCG

-Dok smo pregledali radove moramo reći da smo bili oduševljeni talentom, kreativnošću i znanjem koje su djeca pokazala. Svaki rad je poseban na svoj način i svaki zaslužuje svoje mjesto. Odabir nije bio lak, ali smo kroz temeljnu analizu uspjeli prepoznati 9 literarnih i 17 likovnih radova koji su se posebno istakli po svojoj originalnosti, dubini i izražajnosti. Učenici koji su kreirali ove radove će biti simbolično nagrađeni kao gest podrške i prepoznavanja kreativnosti i truda – dodala je ona.

Prema njenim riječima, radove koje su dobili na ovu temu, svjedoče o dubokom razumijevanju problema klimatskih promjena, ali i o želji za promjenama i pozitivnim akcijama.

-Djeca su nam pokazala da su svjesna važnosti očuvanja naše planete i da su spremna da djeluju kako bi je zaštitila za buduće generacije. Sve navedeno jasno ukazuje na to da su mladi ljudi ključni akteri u borbi za očuvanje životne sredine, te da imaju sposobnost i volju da naprave pozitivne promjene u svijetu oko sebe. Zahvalni smo svim osnovnim školama, nastavnicima i njihovim učenicima koji su se odazvali našem pozivu i aktivno učestvovali u ovoj inicijativi, što su nas podržali i omogućili ostvarenje naše vizije – ističe Brnović.

Cilj ovog projekta, kako je navela, prvenstveno je bio da se  podigne svijest o važnosti zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena među mladim generacijama.

-Kroz umjetničko izražavanje, željeli smo podstaći učenike da razmišljaju o načinima kako svojim djelovanjem mogu doprinijeti zaštiti planete te da prenesu svoje poruke i ideje široj javnosti Osim toga, željeli smo podstaći kreativnost i angažovanje mladih u rješavanju globalnih ekoloških problema, pružajući im platformu da izraze svoje stavove i ideje kroz likovne i literarne radove. Nastavićemo i u budućnosti sa organizacijom sličnih projekata kako bismo zajedno oblikovali bolju budućnost – zaključila je Brnović.

Prir. M. Vuković

Izvor naslovne fotografije: afro.who.int

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama

ECO MNE

Najtopliji mart u istoriji zabrinuo naučnike

ECO MNE

Klimatske promjene jedan od najsloženijih globalnih izazova našeg doba