Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Unapređenje ambijenta i energetske efikasnosti u školama

Projekat energetske efikasnosti kao ključni korak prema održivom razvoju Crne Gore

U Ministratvu kapitalnih investija potpisan Ugovor o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnosti na objektima iz klastera III za JU Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu i zgradu Univerziteta Nikšić, JU OŠ „Njegoš“ Kotor i JU Gimnazije „25.maj“ Tuzi.

Ugovor o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnoti u Gimnaziji „25. maj“ Tuzi, Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću i OŠ „Njegoš“ Kotor je vrijednosti 5.846.401,96 eura (bez PDV-a), a rok za završetak radova je 5 mjeseci. Izvođač jadova je Eurozox – ETG Grupa.

Potpisivanju su, pored ministra kapitalnih investicija mr Ervina Ibrahimovića, prisutvovali ministar prosvjete mr Miomir Vojinović, zamjenik ambasadora Njemačke Christoph Breunig, predstavnik KfW banke Željko Uljarević, Zoran Drobnjak iz Eurozox DOO kao i direktori škola iz Kotora, Nikšića i Tuzi.

Ovim putem je Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom finansija, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za katastar i državnu imovinu uspješno realizovao projekat “Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“.

„Ministarstvo kapitalnih investicija i tim na čijem sam čelu ostaje posvećeno promovisanju energetske efikasnosti i održivosti, prepoznajući važnost smanjenja uticaja na životnu sredinu i postizanja ekonomskih i ekoloških dobitaka. Realizacija projekta “Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama” predstavlja ključni korak ka ostvarenju tih ciljeva, a rezultati će imati pozitivan uticaj ne samo na budžet Crne Gore, već i na kvalitet života građana i održivi razvoj zemlje”,  izjavio je ministar Ervin Ibrahimović.

Projekat je finansijski podržan putem kredita KfW banke u iznosu od 45 miliona eura, grantom Evropske komisije kroz Regionalni fond za energetsku efikasnost (Reep Plus), kroz Western Balkan Investment Framework (WBIF) u iznosu od 4.785.067,87 eura. Vlada Crne Gore takođe je obezbijedila sopstveni doprinos od 10 miliona eura

Glavni cilj projekta je unaprijediti energetsku efikasnost u odabranim administrativnim objektima i obrazovnim i socijalnim ustanovama čiji se troškovi za energiju i vodu pokrivaju iz budžeta Crne Gore. Jedan od dodatnih rezultata očekuje se u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i postizanju nacionalno određenog doprinosa (INDC/PNOD).

 „Riječ je o radovima vrijednim oko 6 miliona eura, koji će osim postizanja maksimalne energetske efikasnosti u ovim objektima, dovesti i do unapređenja ambijenta za boravak i rad učenika i profesora. Ovi radovi ujedno mogu ozvaničiti i početak dvogodišnjeg investicionog ciklusa, koji može biti najveći u istoriji“ izjavio je ministar prosvjete mr Miomir Vojinović.

U sklopu ovog projekta, Ministarstvo kapitalnih investicija planira objaviti poziv za pretkvalifikaciju u julu 2023. godine za izvođenje radova na unaprijeđenju energetske efikasnosti u nekoliko objekata. Sledeće obrazovne ustanove su obuhvaćene ovim planom: OŠ “Vuk Karadžić” u Beranama, OŠ “Vladislav Ribnikar” i OŠ “Risto Ratković” u Bijelom Polju, Gimnazija i Srednja likovna škola “Petar Lubarda” u Cetinju, OŠ “Lovćenski partizanski odred” u Cetinju, kao i OŠ “Srbija” i OŠ “Jugoslavija” u Baru.

Ovaj poziv za pretkvalifikaciju predstavlja korak ka daljoj implementaciji projekta i unaprijeđenju energetske efikasnosti u navedenim objektima. Kroz ovu inicijativu, Ministarstvo kapitalnih investicija nastoji osigurati da ove škole postanu energetski efikasnije, smanjujući njihovu potrošnju energije i troškove za energiju. Radovi će obuhvatiti različite aspekte, uključujući radove na omotaču objekta, zamjenu sistema grijanja, zamjenu sistema osvjetljenja i ostale mjere koje će poboljšati termalni komfor u objektima i smanjiti potrošnju energije.

Kroz ove aktivnosti, očekuje se da će se ostvariti značajan napredak u smanjenju potrošnje energije, smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i postizanju nacionalno određenog doprinosa u oblasti zaštite životne sredine.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi

ECO MNE

Pljevljaci učili kako da racionalno koriste energiju i budu energetski efikasni

ECO MNE

Znanje o energetskoj efikasnosti zgrada mora biti primijenjeno u praksi