Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Program „Energetski efikasan dom” : Prošle godine ostvarena ušteda od 10.077 kWh električne energije

Programom „Energetski efikasan dom“ prošle godine u Crnoj Gori ostvarena je ušteda od 10.077 kWh električne energije i 312.056 eura, saopšteno je Ecoportalu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako su nam kazali, u ovoj godini nastaviće se realizacija projekta energetske efikasnosti koji ima za cilj unapređenje energetskih karakteristika javnih objekata. 

-Planirani su programi – Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP) i Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama (PEEPB) – dodali su iz Ministarstva.

U okviru PEEPB projekta za tekuću godinu je planirana rekonstrukcija doma za stare Grabovac u Risnu i adaptacija objekta Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Predsjednika Crne Gore u Podgorici.

U okviru MEEP – U 2022. godini, planirano je da se završi evaluacija ponuda i izvrše radovi na unapređenju energetske efikasnosti na objektima: Opšta bolnica Nikšić, domovi zdravlja: Danilovgrad, Mojkovac, Podgorica – Golubovci i Zdravstvena stanica Žabljak.

Program „Energetski efikasan dom“ podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima. 

Foto: MSL

– Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija bilo je obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za – kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije – saopšteno je iz Ministarstva.

U okviru Programa, građani su bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 €, sa periodom otplate do šest (6) godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok je Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisalo troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Programom je bilo predviđeno da građanin stupi u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa „Energetski efikasan dom“. 

-Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu „Energetski efikasan dom“, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije – saopštili su ranije iz Ministarstva.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Uskoro subvencije za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, multiplit sistema i toplotnih pumpi

ECO MNE

Pljevljaci učili kako da racionalno koriste energiju i budu energetski efikasni

ECO MNE

Znanje o energetskoj efikasnosti zgrada mora biti primijenjeno u praksi