Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Borba protiv nezakonitih radnji u nacionalnim parkovima se nastavlja

Prioritet NPCG borba protiv krivolova, nezakonite sječe šuma i nezakonite gradnje

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore na čelu sa novim rukovodstvom nastavlja borbu protiv krivolova na Skadarskom jezeru, kao i u ostalim nacionalnim parkovima.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero i Služba za kontrolu i monitoring JPNPCG su 20.02.2023. u večernjim satima sprovele akciju u cilju sprečavanja nelegalnog ribolova i očuvanja prirodnog bogatstva Skadarskog jezera koja je rezultirala zaplijenom određene količine ribe, plovila i opreme. 

Nelegalno ulovljena riba. Foto: NP Crne Gore

Krivolovci su tim putem ugrozili život nadzornika, a koliko je rizičan njegov posao može se vidjeti i na videu koji je objavljen od strane NP Skadarsko jezero. Nesreća je izbjegnuta, a slučaj prijavljen policiji.

“Služba zaštite je sprovodila redovne aktivnosti sa ciljem suzbijanja krivolova u akvatorijumu NP Skadarsko jezero. Detaljnim pregledom terena i zajedničkim djelovanjem sa Službom kontrole i monitoringa uočeno je više lica u nelegalnom izlovu ribe putem električnog pretvarača. U rejonu Kamenika, pored ometanja izvršavanja službene radnje, lica su u jednom momentu ugrozila bezbjednost nadzornika. Kao direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore ovo smatram nedopustivim i pozivam nadležne državne organe da nam pomognu da stanemo na kraj dugogodišnjim nelegalnim aktivnostima na teritoriji NP Skadarsko jezero. Ovo je samo još jedan od neuspjelih pokušaja zastrašivanja, na koji će, nadamo se, država adekvatno odgovoriti”, saopštio je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

Prijave će biti podnesene nadležnim organima za utvrdivanje indentiteta i dalje procesuiranje, protiv za sada NN lica koji su vršili ovu nelegalnu aktivnost.

Oprema koja je korišćena prilikom krivolova. Foto: NP Crne Gore

„Ova i sve sledeće akcije koje imaju za cilj spriječavanje nezakonitih aktivnosti u zaštićenim područjima, imaju moju punu podršku. lako su počinitelji ovoga puta uspjeli pobjeći, ova akcija je još jednom pokazala našu odlučnost u suzbijanju nelegalnih aktivnosti na Skadarskom jezeru.

U narednom periodu nastavićemo sa jačanjem tehničkih kapaciteta kako bismo bili još efikasniji u otkrivanju i suzbijanju nezakonitih aktivnosti jer je menadžment istinski posvećen rjeśavanju problema na terenu i zaštiti najvrijednijih zaštićenih područja Crne Gore. Naš prioritet je borba protiv krivolova, nezakonite sječe šuma i nezakonite gradnje,” istakao je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

Iz JPNPCG su ovim putem apelovali na Ijubitelje prirode da sve nezakonite radnje i aktivnosti koje primijete u NP Skadarsko jezero prijave na broj telefona 067 097 484.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Otkrivene nove vrste i staništa u Nacionalnim parkovima Crne Gore

ECO MNE

Prilika za široku koaliciju zaštite basena sa obje strane granice

ECO MNE

Nacionalni parkovi bilježe rekordne posjete