Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Značajan dan za energetsku tranziciju Crne Gore

Potpisan kreditni sporazum za projekat vjetroelektrane „Gvozd”

Kako je i ranije najavljeno iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) čak devet kompanija je bilo  zainteresovano za izgradnju vjetroelektrane „Gvozd” od čega je četiri ušlo u uži krug. Svi tenderski postupci za vjetro-elektranu vođeni su na elektronskom portalu nabavki EBRD u skladu sa transparentnim procedurama, rečeno je prije samo nekoliko mjeseci iz te kompanije.

Foto: EPCG

EPCG potpisala je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Ugovor o kreditnom aranžmanu za potrebe finansiranja projekta izgradnje vjetroelektrane „Gvozd“ vrijedan 82 miliona eura

Projektne aktivnosti na izgradnji VE „Gvozd“, ukupno instalisane snage 54,6 MW i očekivane godišnje proizvodnje od oko 150 GWh, obuhvataju faznu izgradnju i puštanje u rad, tipskih platoa za montažu vjetroagregata i temelja na koje će se postaviti stubovi vjetroagregata, transformatorske stanice 33/110 kV Gvozd na projektnoj lokaciji, rekonstrukciju transformatorske stanice 33/110 kV Krnovo, zatim izgradnju jednostrukog dalekovoda 110 kV TS Gvozd – TS Krnovo, dužine 3125 m, kao i izgradnju jednostrukog dalekovoda 110 kV TS Gvozd – TS Nikšić, dužine 14730 i rekonstrukciju transformatorske stanice 35/110 kV Nikšić.

Ugovor su potpisali predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i izvršni direktor  Nikola Rovčanin, te Matteo Colangeli, regionalni šef EBRD-a za Zapadni Balkan i  Remon Zakaria, šef EBRD-a za Crnu Goru. Potpis na Ugovor stavio je i predstavnik projektne kompanije Green Gvozd, Krešimir Čondić.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je nakon potpisivanja Ugovora kazao da je moto menadžmenta „EPCG radi!“, u potpunosti potvrđen ovim velikim projektom, koji će, instalisanom snagom od 54,6 MW, godišnje proizvoditi oko 150 GWh električne energije. 

„Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije, velika je šansa, ne samo za EPCG, već i državu Crnu Goru, za čitavo društvo i ukupni razvoj“, kazao je Đukanović. 

Izvršni direktor Nikola Rovčanin smatra da je izgradnja VE „Gvozd“, jedan u nizu projekata koje EPCG realizuje, ali ključni u mozaiku kojeg Kompanija želi da uradi u narednih pet-šest godina. 

„Ovo je istorijski dan za EPCG, za cijeli energetski sistem države, jer će formalizacija ovih ugovora uspostaviti temelje daljeg energetskog razvoja, ne samo kroz novi vjetropark, već i plutajući solar i niz drugih projekata“, istakao je Rovčanin. 

Izgradnja VE „Gvozd“ i potrebne infrastrukture za priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore u potpunosti će se finansirati iz kreditnih sredstava bez predviđenog učešća investitora, uz odgovarajući grejs period tokom izgradnje tako da će u suštini projekat sam sebe otplaćivati. 

Remon Zakaria, šef EBRD za Crnu Goru, kaže da će VE „Gvozd“ i zaista biti preokret u razvoju Kompanije, jer se radi o izgradnji prve vjetroelektrane EPCG te najvećoj investiciji u posljednjih 40 godina, kada je energetski sistem u pitanju. 

„Kada VE „Gvozd“ bude u funkciji, zadovoljavaće energetske potrebe za oko 25 hiljada domaćinstava, smanjiti gasove sa efektom staklene bašte za 104 hiljade tona, što je ekvivalentno štetnim gasovima koje ispuštaju 62 hiljade automobila, tako da su efekti korisnosti ogromni“, kazao je Zekaria.

Izvršni direktor Green Gvozd-a Krešimir Čondić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ova kompanija, zajedno sa EBRD, gradila VE „Krnovo“, 2017.godine, te da je sada angažovana i na izradi VE „Gvozd“. 

Ilustracija: www.green-gvozd.com

„Početkom jula očekujemo raspisivanje tendera za „balans of plan“, odnosno građevinske i infrastrukturne radove, do kraja godine zaključivanje tendera za dalekovode i trafo stanice, naredne 2024. godine za završetak svih radova te 2025. početak rada VE Gvozd“, kazao je Čondrić. 

Ugovoru o kreditu za potrebe finansiranja projekta izgradnje vjetroelektrane „Gvozd“ prethodilo je potpisivanje Aneksa 8 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane (između Vlade Crne Gore i Krnovo Green Energy-a) i Ugovora o regulisanju prava i obaveza, koji je pored izvršnog direktora EPCG Nikole Rovčanina i direktora IVICOM-a Krešimira Čondrića, potpisao i mr Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar Ministarstva kapitalnih investicija.     

Ministar Ervin Ibrahimović je kazao da su država i resor kapitalnih investicija, na čijem je čelu, dali snažnu podršku ovom projektu.

“Svjesni smo potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za izgradnjom novih energetskih kapaciteta. Prepoznali smo neophodnost ulaganja u obnovljive izvore energije i ovo je samo jedan dio planiranih aktivnosti koje se trebaju i moraju sprovesti ako mislimo da opravdamo epitet ekološke države. Smatram da je ovo jedan od najboljih rezultata rada MKI i Vlade u ovom mandatu, iz oblasti energetike, a urađeno je dosta toga u prethodnom periodu. Koliki je značaj ovog projekta, govori i podatak da je ovo, nakon 1982. godine, prvi proizvodni kapacitet u vlasništvu države. Fokus države mora biti na razvoju ovakvih i sličnih projekata i na tome  će ministarstvo kapitalnih investicija i u narednom periodu intezivno raditi“, istakao je Ibrahimović.  

VE „Gvozd“ trebalo bi da bude izgrađena za 18 mjeseci od dana početka radova.

Prir. N.B.

Naslovna fotografija: National Geographic

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Edukativni kviz „DOBRA ENERGIJA”

ECO MNE

Litijum-jonske baterije glavno rješenje za skladištenje električne energije

ECO MNE

Električna energija – istorijska šansa za Zapadni Balkan