Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U Kotoru predstavljen podvodni dron za mapiranje čvrstog otpada u moru

Podvodni dron lociraće otpad u Bokokotorskom zalivu

U Kotoru je juče u organizaciji Pomorskog fakulteta i Agencije za zaštitu životne sredine predstavjen način rada podvodnog drona, čija je osnovna uloga mapiranje čvrstog otpada u moru.

Kako je monitoring otpada sa morskog dna dio Nacionalnog programa monitoringa životne sredine, mapiranje pomoću drona, daće uvid u lokacije na kojima se nalazi veća količina otpada.

Postavljanje drona – Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

-To će pomoći da se u narednom periodu identifikuju hot spot lokacije na kojima će se monitoring otpada sprovoditi, kao i realizacija povremenih akcija čišćenja morskog dna – saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.                                    

Prema riječima predstavnika Pomorskog fakulteta u Kotoru, prof. dr Danila Nikolića, uređaj će se moći koristiti i za lociranje olupina brodova, kao i za mapiranje podvodnog biljnog i životinjskog svijeta.

Izvučeni otpad iz mora – Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

-Suština ovog projekta je formiranje i akreditacija prvog master studijskog programa o zaštiti i upravljanju morskom sredinom, koji će početi od oktobra ove godine. Isto tako studenti će kroz pomenuti studijski program, imati mogućnost da koriste opremu dobijenu kroz ovaj ali i ostale projekte – istakao je on.

Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine, kazala je da je u Bokokotorskom zalivu primijećena znatna količina otpada, te i da će ovaj uređaj svakako biti od velikog značaja za njegovu identifikaciju i uklanjanje.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uprava gradske deponije poziva građana da budu ekološki savjesni i sakupljaju otpad, a za to im slijedi nadoknada

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Na „Možuri“ sva fizička i pravna lica mogu prodati otpad