PODSJETIMO SE: Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori

Usvajanjem deklaracije 20. septembra 1991. godine na Žabljaku, Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu, a taj dokument je već naredne godine predstavljen na konferenciji UN o zaštiti životne sredine.

U nastavku pročitajte tekst deklaracije:

Mi, poslanici Republike Skupstine Crne Gore, svjesni smo da je, zbog ugrozavanja prirode zastita identiteta prostora na kome zivimo i djelujemo postala nas neodlozan i pravovremen posao.
Svjesni duga prema prirodi, izvoru naseg zdravlja i inspiraciji nase slobode i kulture, posvecujemo se njenoj zastiti u ime sopstevnog opstanka i buducnosti potomstva.
Prihvatamo da nijedna razlika medju nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izlozeno nase prirodno okurzenje. Bez obzira nasa nacionalna, vjerska, politicka i druga ubjedjenja i osjecanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bica organski povezani sa svetinjom i cistotom prirode.
Covjek i priroda u njemu i oko njega cjelovito su jedno u svojim dubinama i po svom smislu i naznacenju. S toga je oduvijek zloupotrebu covjeka pratila zloupotreba prirode. Zato opredjeljujuci se i boreci se za dostojanstvo covjeka pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode.
Donosenjem ove deklaracije Crna Gora prema prirodi uspostavlja drzavni odnos i poziva na mudrost sve ljude da sprijece ekolosku katastrofu koja nam prijeti

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.