Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Okrugli sto na temu: ,,Alergeni polen - monitoring, stanje i uticaj na zdravlje ljudi”

Podgorica – grad sa najvećom koncentracijom alergenog polena

Agencija za zaštitu životne sredine, u skladu sa početkom sezone monitoringa alergenog polena za sezonu 2024. g. i Zakonima o zaštiti vazduha i životne sredine, organizovala je okrugli sto na temu: ,,Alergeni polen – monitoring, stanje i uticaj na zdravlje ljudi”.

Pozdravljajući prisutne direktor Agencije za zaštitu životne sredine, dr Milan Gazdić istakao je da:  ,,da je organizacija ovog događaja, samo jedna u nizu aktivnosti koje će se organizovati na ovu temu u 2024 godini.

On je podsjetio da Agencija, shodno Zakonu o zaštiti vazduha vrši analizu uzoraka alergenog polena u vazduhu, a na osnovu Zakona o životnoj sredini sačinjava informaciju o cjelokupnom stanju životne sredine, uključujući informaciju o sezonskoj koncentraciji alergenog polena, na mjernim stanicama.

Okrugli sto ,,Alergeni polen – monitoring, stanje i uticaj na zdravlje ljudi” – Foto: epa.org.me

Mr sci. med. Dr Denisa Dizdarević, specijalista interne medicine i alergologije sa Interne klinike, Centra za alergije i astmu – Kliničkog centra Crne Gore govorila je o tome kako polen senzibiliše, te o faktorima koji utiču na kliničku značajnost polena, njegove kliničke manifestacije polenske alergije, dijagnozama polenskih alergija, mjerama prevencije i liječenja osjetljivih osoba na aeroalergene.

Mr Kasim Agović, sci zaštite bilja govorio je o rezultatima alergenog polena na osnovu poslednjih mjerenja, ističući da je: ,,Podgorica grad koji ima najveće koncentracije alergenog polena, zatim slijede Bar i Mojkovac“.

-Alergo polen je evidentiran kod drvenastih biljnih vrsta. Takođe, imamo izražena prekoračenja, vrlo visok nivo na tisama i čempresima u Podgorici i Baru, dok jasen i jova imaju umjerene koncentracije u Podgorici, takođe jasen ima umjeren nivo koncentracija u Baru.U Mojkovcu visok nivo koncentracije aeropolena, bilježi jova i lijeska, dok su umjerene koncentracije tise i jasena – kazao je on.

Učesnici okruglog stola, kojeg su činili predstavnici  državnih, opštinskih i organizacija civilnog sektora kao i predstavnici načne zajednice, medija i zainteresovanih građana  imali su priliku da se  upoznaju sa uticajem alergenog polena na zdravlje ljudi, praćenjem koncentracije alergenog polena, morfološkim osobinama alergenih biljaka zastupljenih u Crnoj Gori, te njihovim negativnim uticajem na zdravlje ljudi – koji svrstava ove čestice u ,,prirodne” zagađivače vazduha, kao i razumijevanje rezultata prikazanih u vidu semafora na web portalu Agencije za zaštitu životne sredine.

Podsjećamo, Državnu mrežu za praćenje koncentracije polena suspendovanog u vazduhu čine mjerne stanice u: Podgorici, Mojkovcu i Baru. Rezultati mjerenja su dostupni domaćoj i međunarodnoj  javnosti putem web portala http://polenmontenegro.wixsite.com/polenepa  i naravno u direktnoj komunikaciji sa Agencijom za zaštitu životne sredine. Ovakav pristup predstavljanja rezultata se pokazao najprihvatljivijim u praksi zemalja, koje već više od deceniju sprovode mjerenja.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: srbijaspace.rs

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U martu vazduh čistiji u svim regijama u odnosu na februar

ECO MNE

Izgradnja gasne elektrane i LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine

ECO MNE

Zagađenje vazduha sve veći problem u gradovima