Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Projekat značajan za crnogorsku obalu

Podgorica će uskoro dobiti postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda

Izgradnja postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se tokom ove godine, saopšteno je Ecoportalu iz Vodovoda i kanalizacije.

Ugovori o izgradnji primarnog cjevovoda, pješačkog mosta i proširenja sekundarne kanalizacione mreže I faze projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ su realizovani. Glavni projekti faze 2 i 3 širenja kanalizacione mreže su spremni, dok predstoji finalizacija tenderske dokumentacije. Ugovor o izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda je ušao u završnu fazu pripreme glavnog projekta i neophodnih procedura za obezbjeđivanje prijave građenja – navodi se u odgovorima dostavljenim Ecoportalu.

Idejno rješenje budućeg postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda – Foto: ViK

Kako su nam saopštili, realizacijom ovog projekta, poboljšaće se higijenski uslovi za 230.000 stanovnika, a imaće i regionalni značaj za crnogorsku obalu.

-Jedna od važnih odrednica ovog projekta je zaštita režima podzemnih voda Zetske ravnice, a samim tim i očuvanje postojećih izvora vode na teritoriji Glavnog grada i smanjenje rizika od njihovog zagađenja. Realizacija projketa će direktno uticati na smanjenje zagađenja vode u rijeci Morači. Zaštitom rijeke Morače i njenih pritoka, zaštićeno je i Skadarsko jezero, kao najveća akumulacija pitke vode, prvenstveno izvorište „Bolje Sestre“. Skadarsko jezero se nalazi na svjetskoj listi zaštićenih voda, prema Ramsarskoj konvenciji, što je samo po sebi razlog za sprovođenje svih raspoloživih mehanizama zaštite kako bi se izašlo u susret međunarodnim obavezama – pojašnjavaju iz Vodovoda.

Za rekonstrukcija vodovodne mreže na prigradskim i seoskim područijima, kako ističu, opredijeljena su sredstva budžetom Glavnog grada za 2024.godinu.

-Realizacija projekata vodovoda za naselja u Bratonožićima i Lješanskoj nahiji, ali i druga naselja na predmetnim područjima, planirana je u toku ove godine, u skladu sa dinamikom pribavljanja građevinske dozvole – ističu oni.

Kako naglašavaju, realizacijom navedenih projekata mještani seoskih i prigradskih naselja, koji su godinama imali problem sa vodosnabdijevanjem, biće obezbijeđene dovoljne količine kvalitetne vode za piće, što će značajno uticati na kvalitet života u ovim naseljima.

Prošle gopdine, kako su istakli, u periodu od 5. juna do 20. avgusta urađen je remont pumpnih agregata na crpnoj stanici ,,Mareza 1”.  

-Ovi pumpni agregati su ugrađeni i pušteni u rad 2016. godine. Na ovim pumpnim agregatima je urađen servis manjeg obima 2019. godine, koji je obuhvatao zamjenu habajućih elemenata i kotrljajnih ležajeva u konzolama pumpi i elektro motorima. Remontom 2023.godine crpna stanica ,,Mareza 1” je osposobljena za rad u punom kapacitetu za period od 15. 000 radnih sati do sljedećeg inspekcijskog pregleda – pojašnjavaju iz ViK.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Crnogorske šume – nemjerljivo bogatstvo koje treba čuvati

ECO MNE

Podgorica će uskoro dobiti postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda

ECO MNE

Ekološka korupcija jedan od najvećih izazova u Crnoj Gori