Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Završen konkurs Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Podgorica će dobiti Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture

Na prostoru Kasarne Morača U Podgorici gradiće se Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture saopštio je juče zamjenik gradonačelnice Podgorice, Luka Rakčević.

-U saradnji sa bivšim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma(MEPPU) u novembru prošle godine – raspisan je nikada veći konkurs za izradu idejnih rješenja za tri javna objekta, koja se planiraju na tom prostoru. Taj konkurs je, nakon skoro 6 mjeseci, danas konačno završen, a međunarodni žiri je izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima (šetalištem uz Moraču, amfiteatrima, konferencijskim i kulturnim centrom, galerijama, food cornerom i drugim) – naveo je Rakčević.

On je kazao da je italijanski biro ,,A-fact” (u sastavu: Andrea Rossi, Giovanni Sanna, Pierluigi Turco) odnio ubjedljivu pobjedu žirija, a njihov projekat, kako kaže, u najvećoj mjeri čuva postojeća stabl i predviđa preko 66% zelenih površina na postojećem prostoru Kasarne Morača.

Idejno rješenje Muzeja – Foto: URA

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine sprovelo je međunarodni konkurs na kojem je, od ukupno 48 radova pristiglih u predviđenom roku, žiri izabrao najbolje rješenje koje potpisuje tim iz Italije. Osim glavne nagrade, dodijeljena su tri otkupa autorima iz Srbije, Italije i SAD-a.

Članovi konkursnog žirija su bili:

1. Novica Mitrović, M.Arch – predsjednik Strukovne komore arhitekata Inženjerske komore Crne Gore – predsjednik Žirija;

2. Odile Decq, Studio Odile Decq – stručna članica;

3. Maurizio Meossi, Zaha Hadid Architects. – stručni član;

4. Robert Schmitz, White Arkitekter – stručni član

5. Mike Wood, studio ARUP, stručni član:

6. Nevena Jovović, M.Arch, v.d. generalne direktorice Direktorata prostornog planiranja u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine – članica, predstavnica raspisivača;

7. Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti – član

Više informacija na linku

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: caffemontenegro.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Podgorica će dobiti Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture