Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vlada dala saglasnost za pokretanje projekta

Počinje projekat energetske efikasnosti u domaćinstvima, a za građane 8,8 miliona eura, manji troškovi i veći komfor

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, kojim je građanima obezbijeđeno 8,8 miliona eura, od čega za Pljevlja čak 2, 8 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudastva.

Program je zamišljen kao direktna subvencija građanima za  primjenu savremenih tehnologija i rešenja u svojim domaćinstvima, a koje doprinose smanjenje potrošnje energije i izdataka iz kućnog budžeta. Energetska efikasnost je ključna za očuvanje resursa i zaštite životne sredine.

Povećanje energetske efikasnosti znači da ono što već imate koristite na ekonomičniji način, kojim smanjujemo naše mjesečne troškove – rekao je ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović na konferenciji za medije.

Mujović na konferenciji – Foto: gov.me

On je dodao da je ovo je izuzetno djelotvorna i plodna akcija da se riješi više problema, kao i da će Elektroprivreda Crne Gore dati svoj doprinos, kroz realizaciju novog projekta Solari Sjever, koji bi trebalo, nakon što se razmotri na sjednici odbora direktora, da otpočne, a dodatni benefit je omogućavanje građanima koji žele da koriste ovaj program, plaćanje solarnih panela na 85 mjesečnih rata, umjesto 70 kako je do sada bilo sa projektom Solar 5000 +.

Kako je saopšteno, pored subvencija za nabavku savremenih tehnologija, što omogućava građanima značajne uštede, uz manje mjesečne račune za električnu energiju, ovaj projekat je posebno važan u svijetlu  velikih ekoloških problem na sjeveru, jer se u zimskom periodu uglavom koriste ugalj i drvo za ogrijev.

-O problem zagađenja se mnogo priča a malo radi. Zato je ova Vlada i Ministarstvo energetike i rudarstva odlučila da se stvari mijenjaju, i da se čak 2, 8 miliona eura iz projekta opredijeli građanima Pljevalja – naglasio je Mujović.

U saradnji sa Opštinom Pljevlja su definisane aktivnosti koje doprinose unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima u ovoj opštini ali i smanjenju upotrebe uglja za grijanje, što će doprinijeti poboljšanju životne sredine i zdravlja ljudi

Mujović je istakao da na ovaj način pokazuju odgovornost i brigu o građanima Crne Gore.

-Program će donijeti značajne koristi kako građanima tako i lokalnim zajednicama. Građani će biti u prilici da ostvare subvencije na ugradnju termoizolacije, ugradnju efikasne fasadne stolarije, ugradnju modernih sistema za grijanje/hlađenje, kao i instalaciju solarnih sistema za pripremu tople vode i proizvodnju el. energije. Program za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima pokrenut kao dio paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, koji je Evropska komisija dodijelila Crnoj Gori u iznosu 30miliona eura, a od čega je 8 miliona eura opredijeljeno  sektoru domaćinstava Ukupni finansijski okvir Programa je 8.8 miliona €  od čega: 8 miliona € iz paketa direktne budžetske podrške Evropske komisije (EK) Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize, 300 hiljada € iz budžeta opštine Pljevlja i 500 hiljada  € iz sredstava Eko fonda – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon pripreme potrebnih procedura za izvođače radova koji će biti partneri na programu Eko fond će objaviti poziv za građane za učešće u programu, a o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni.

-Eko fond će biti implementaciono tijelo ovog programa, uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Nakon pripreme potrebnih procedura za izvođače radova koji će biti partneri na programu Eko fond će objaviti poziv za građane za učešće u programu, a o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni – zaključuju iz Ministarstva.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: prosegur.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Pljevlja i Bijelo Polje u top 10 najzagađenijih gradova u Evropi

ECO MNE

Počinje projekat energetske efikasnosti u domaćinstvima, a za građane 8,8 miliona eura, manji troškovi i veći komfor

ECO MNE

U martu vazduh čistiji u svim regijama u odnosu na februar