Počinje nova faza programa „Energetski efikasan dom“

Ministarstvo kapitalnih investicija pokreće novu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i  razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. 

Održivi finansijski mehanizam

Kako se navodi, program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera  energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za: kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

-U okviru Programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 €, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita  – saopštili su iz Ministarstva. 

Ministarstvo kapitalnih investicija sprovodi ovaj Program u saradnji sa partnerskim firmama (izvođačima radova): Mikromont (Bijelo Polje), Home Systems (Podgorica), Plam Inženjering (Podgorica), Energos (Pljevlja) Ening (Nikšić), ETG grupa (Podgorica), FG Promet (Podgorica), Grijanje (Danilovgrad), kao i partnerskim bankama: Erste banka, Hipotekarna banka i Lovćen banka.

Foto: Kuća Stil

-Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa „Energetski efikasan dom“. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu “Energetski efikasan dom”, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije – navodi se u sopštenju.

Zahtjevi za učešće u programu

Ministarstvo kapitalnih investicija je predvidjelo da građani zahtjeve za učešće u programu mogu dostaviti u periodu od 5.10.2021. godine do 20.10.2021.godine, do 14.00 sati. S tim u vezi, potrebno je da svi zainteresovani građani dostave zahtjeve za učešće u programu, u navedenom roku.

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti: putem mejla na: info@ee-me.org, lično na arhivu Ministarstva kapitalnih investicija (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) ili putem pošte. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi COVID19, preporuka Ministarstva kapitalnih investicija je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila.  

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo kapitalnih investicija izdaje potvrdu da je građanin kvalifikovan za učešće u Programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

Procedure za implementaciju programa „Energetski efikasan dom“, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahtjeva za dobijanje potvrde za učešće u Programu mogu se preuzeti na sajtu: Energetska efikasnost u Crnoj Gori (energetska-efikasnost.me) U prethodnoj fazi programa “Energetski efikasan dom”, mjere energetski efikasnosti su primjenjene u 240 domaćinstva u Crnoj Gori. Sve informacije u vezi navedenog programa možete dobiti putem maila: info@ee-me.org ili putem tel. 020 482 220.  Informacije o dinamici sprovođenja Programa biće redovno objavljivane na sajtu: Energetska efikasnost u Crnoj Gori (energetska-efikasnost.me)

Prir. M.L.

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.