Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Istraživanje je pokazalo prisustvo mikroplastike u nitima svih paukovih mreža na predmetnoj lokaciji

Paukove mreže za praćenje mikroplastike u vazduhu koji udišemo

Mikroplastika se danas može maći i na najdubljoj tački okeana i u snijegu Antarktika. Nalazi se i na Mont Everestu. Naravno, ove sitne čestice plastičnog otpada takođe se nalaze i u ljepljivim zamkama paukove mreže. Online objava studije časopisa Science of the Total Environment koja će se naći u avgustovskom izdanju 2022. prvi put je pokazala kako se paukova mreža može koristiti kao alat za praćenje zagađenja mikroplastikom u vazduhu.

Mikroplastika može doći iz mnogih izvora, uključujući tekstil, boce za vodu, jednokratnu ambalažu za hranu i piće.

Mikroplastika je svuda

Mikroplastika otkrivena je i u ljudskoj krvi | Foto: wcwc.ca

Studentkinja fakulteta Zaštite životne sredine, Rebeka Zamut, sa Univerziteta u Oldenburgu u Njemačkoj, sakupljala je paukove mreže na autobuskim stajalištima u okolini tog grada.

Tim je ispitivao paukove mreže u laboratorijskim testovima kako bi filtrirao sitne čestice i analizirao sastav onoga što je pronađeno. 

-Sve paukove mreže bile su kontaminirane mikroplastikom – kazala je koautorka studije, Izabel Gosman, u izjavi ranije ovog meseca. U nekim mrežama, mikroplastika je činila desetinu ukupne težine paukovih struktura.

Rezultati pokazuju kako paukove mreže mogu istraživačima za kratko vrijeme dati uvid u zagađenje mikroplastikom u bilo kojoj oblasti. To je i podsjetnik da te čestice koje lebde u vazduhu ljudi udišu. Mikroplastika je već otkrivena u ljudskoj krvi, iako su rizici po zdravlje još uvijek nepoznati.

Prir. M.L.

Izvor: cnet.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Pljevlja i Bijelo Polje u top 10 najzagađenijih gradova u Evropi

ECO MNE

Počinje projekat energetske efikasnosti u domaćinstvima, a za građane 8,8 miliona eura, manji troškovi i veći komfor

ECO MNE

U martu vazduh čistiji u svim regijama u odnosu na februar