Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Projektom Eko maniri, NVU Cellula podstiče promjenu i unapređenje ekološke svijesti mladih

Od lociranja nelegalnih deponija do promocije selekcije otpada i reciklaže

Svaki građanin može da doprinese da se problem nelegalnog deponovanja otpada, za koji i dalje kao sistem i društvo nemamo adekvatan odgovor, počne rješavati na dobrobit životne sredine, očuvanja biodiverziteta i zdravlja ljudi.

Za početak, fotografija ili snimak nelegalne deponije napravljen mobilnim telefonom, sa pratećim opisom lokacije i označavanjem pozicije na kojoj je uočena, vrlo lako kroz nekoliko „klikova“ može da se proslijedi na web inerfejs za slanje fotografija i video materijala (https://projekti.cellula.me/lokacije-nelegalnih-deponija).

Time će bilo ko od nas ko živi u Zeti, Tuzima, Podgorici ili Plavu, doprinijeti da se podrži projekat Eko maniri koji je osmislilo nevladino udruženje Cellula, čiji je cilj da se u narednih pola godine ažurira lista nelegalnih deponija kojih, prema dosadašnjoj evidenciji ima najmanje 350 u Crnoj Gori, dok se svakodnevno, zahvaljući lošim naslijeđenim navikama, neodgovornosti ili ekološkoj neosviješćenosti pojavljuju nove.

Sakupljanje otpada – Foto: UGC

NVU Cellula okuplja nastavnike i profesore biologije, kao i stručnjake iz ove oblasti angažovane u drugim djelatnostima. Prema riječima Dragice Vukčević iz ovog udruženja, cilj je da se na osnovu terenskog rada i evidencije nelegalnih deponija napravi katalog/brošura kao i prateća onlajn interaktivna mapa koja će obuhvatiti sve lokacije u ove četiri opštine.

Promjena loših navika 

Vukčević ističe da je projekat koji su nazvali „Eko maniri“, za koji su aplicirali na javnom konkursu Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, osmišljen tako da doprinese jačanju ekološke svijesti o potrebi odlaganja otpada na propisan način kako bi se sačuvali životna sredina, biodiverzitet i zdravlje ljudi.

-Edukacijom o ekološkim manirima, kao određenim pravilima odgovornog ponašanja koja se uče, i konkretnim ekološkim djelovanjem želimo podstaći i animirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje, nastavnike, poznanike na razmišljanje da je veliki broj nas naslijedilo loše navike odbacivanja otpada na nepropisnim mjestima – kazala je ona.

Ističe da su ovi mali, početni koraci važni na putu do ozbiljnih promjena u navikama i krupnim promjenama koje će doprinijeti da zaživi reciklaža.

Iako je put do cirkularne ekonomije sastavni dio Zelene agende, koju smo kao država deklarativno preuzeli kao obavezu implementiranja evorpskih standarda u ovoj oblasti, to je prije svega interes svakog građanina.

Pojašnjava da će dokumentovani podaci o neuređenim odlagalištima biti objedinjeni u vidu kataloga/brošure, a sadržaće: lokaciju, fotodokumentaciju sa koordinatama, kao i opis samog tipa odlagališta (građevinski, organski itd.).

-Podatke iz kreiranog Kataloga prenijećemo na onlajn interaktivnu mapu koja će biti dostupna na web sajtu Udruženja uz mogućnost kasnijeg ažuriranja, čime se postiže i održivost projekta. Takođe, biće predmet onlajn kampanje usmjerene na ciljne grupe određenih geografskih područja (Gugl, ADS, Fejsbuk, Instagram…) – kazala je Vukčević.

Dragica Vukčević – Foto: UCG

Najavila je da će poseban segment projekta biti i javni ekološki čas u opštinama Zeta i Plav čiji je cilj edukacija djece i omladine o štetnosti odbacivanja otpada na nepropisnim mjestima.

-Ove dvije opštine su selektovane zbog postojanja jezera (Skadarskog i Plavskog) za koja brojni eminentni stručnjaci ukazuju da je zbog niza negativnih i štetnih uticaja doveden u pitanje njihov dalji opstanak. Zagađenje jezera: vrste, izvori i rješenja – teme su ekološkog časa za učenike obližnjih škola. Lokaciju neuređenog odlagališta na kojoj ćemo održati ekološki čas, odredićemo putem prethodno sprovedenog terenskog istraživanja, a koja je povezana sa zagađenjem jezera – navela je ona.

Radionica

Vukčević kaže da će u saradnji sa Borisom Jabučaninom, u okviru javnog časa, realizovati eko radionicu– izrada EM bio kugli.

-Učenici će praviti EM bio kuglice koje će ubaciti u jezero kako bi pomogli njegovom pročišćavanju. EM kuglice su „nevidljivi čistači“, sadrže milijarde blagotvornih mikroorganizama koji postupkom fermentacije razgrađuju mulj čineći ga lako probavljivim za domaće (autohtone) mikroorganizme – kazala je Vukčević.

Istakla je da će osim ukazivanja na loše prakse, time prezentovati i primjere kako se može drugačije i da postoje metodi kvalitetnog upravljanja otpadom u lokalnoj zajednici.

Prezentacija će se realizovati u Zelenoj učionici Mediteranskog vrta na brdu Gorica.

Cilj im je da potaknu što više građana i uključe ih u akcije čišćenja nelegalnih odlagališta, da sami pokrenu slične inicijative u lokalnoj zajednici, i da se otpad tretira kao resurs koji se može iskoristiti za dobijanje recikliranih proizvoda.

-Reciklaža, između ostalog, podrazumjeva poklanjanje predmeta koje više ne koristimo – navela je ona.

Uporedo sa projektom Eko maniri osmislili su i projekat Sistem upravljanja otpadom, a ne sistem bacanja otpada.

Njime se potencira značaj odvojenog sakupljanja otpada kao važnog resursa koji se može ponovo iskoristiti- reciklirati.

-Recikliranjem se znatno smanjuje količina komulanog otpada, a samim tim produžava vijek trajanja sanitarnih deponija.

U projekat će biti uključeno 100 učenika, članova ekoloških sekcija iz pet osnovnih škola iz Podgorice i Berana („Branko Božović“ i „Božidar Vuković Podgoričanin“ iz Podgorice i „Vuk Karadžić“, „Radomir Mitrović“ i „Lubnice“ iz Berana).

Da nije riječ samo o teoriji osmislili su pet praktičnih obuka o tehnikama izrade predmeta od reciklabilnog otpada na kojima će učenici izrađivati predmete za potrebe izložbe.

-Predmeti izrađeni od reciklabilnog materijala na radionicama biće izloženi u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beranama, gdje će biti upriličena i modna revija haljina i predmeta izrađenih od reciklabilnog materijala, a koju će pripremiti učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ uz pomoć nastavnice likovne kulture Ivane Babić. Izložbi će prisustvovati učenici iz pet škola uključenih u projekat, čiji su radovi selektovani za potrebe njene realizacije.

Ilustracija – Foto: Dremstime.com

Planirana je i dodjela nagrada: autorima najkreativnije urađenih predmeta od reciklabilnog otpada koji imaju efikasnu upotrebnu vrijednost, za najkreativniji dizajn i izrada odjevnih predmeta i aksesoara od reciklabilnog otpada.

Značajan resurs, a ne smeće

Otpad treba posmatrati kao značajan resurs koji se može reciklirati i time, pored ekonomskog efekta (štede se resursi i energija), smanjiti zagađenje životne sredine i produžiti vijek trajanja deponijama.

Upravo se kroz edukaciju o otpadu, organizovanjem posjeta sanitarnim deponijama/reciklažnim dvorištima, realizacijom kreativnih radionica i obuka za djecu i mlade u udruženju Cellula žele da ih zainteresuju.

-Organizovanjem humanitarne izložbe predmeta od recikliranog materijala i modne revije haljina od reciklabilnog otpada sa pratećim aksesoarom, pokretanjem akcije sakupljanja i doniranja odjevnih predmeta i igračaka, animiraćemo učenike, njihove roditelje i poznanike da promijene svakodnevne navike i da se opredijele za selektivno odlaganje otpada prema vrsti materijala, za recikliranje starih predmeta kojim se može naći neka druga svrha ili se mogu jednostavno donirati i time spriječiti da se nađu na deponijama – navela je Vukčević.

Izvor: pobjeda.me

Izvor naslovne fotografije: Dremstime.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Tri gradske firme sakupile 600kg otpadnog papira i predali ga na reciklažu

ECO MNE

Organizovati edukativne radionice o uticaju buke na životnu sredinu

ECO MNE

Gume lagerovane širom Crne Gore velika prijetnja po životnu sredinu