Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Podaci Kopernikusa, službe Evropske unije za praćenje klime i vremenskih prilika

Obilježena prva godišnjica od prekoračenja klimatskog praga od 1,5 stepeni Celzijusa

Globalno zagrijavanje je prema novim podacima u prethodnih dvanaest mjeseci u kontinuitetu bilo iznad kritične tačke od 1,5 stepeni Celzijusa. Ovakva situacija zabilježena je prvi put, i ako se nastavi, može ugroziti prilagođavanje živog svijeta na Zemlji novim uslovima.

Protekla godina je, prema podacima Kopernikusa, službe Evropske unije za praćenje klime i vremenskih prilika, u prosjeku bila 1,52 stepena toplija u odnosu na temperature pre industrijalizacije. Na taj neslavni 12-mjesečni prosjek nadovezao se i najtopliji januar u istoriji, mjesec u kome je zabilježeno rekordno povećanje prosječnih temperatura od čak 1,66 stepeni.

Održavanje globalnog zagrijavanja na nivou ispod 2 stepena Celzijusa, sa poželjnom granicom od 1,5 stepeni, bio je centralni cilj Pariskog sporazuma koji je većina svjetskih nacija potpisala 2015.

Iako zabrinutost zbog prekoračenja ovih vrijednosti ne jenjava, 12-mjesečni rekord nedvosmisleno pokazuje da se svijet nezaustavljivo približava granicama Pariskog sporazuma.

Met Paterson, istraživač na Univerzitetu u Oksfordu, rekao je da je ovaj rekord „značajna prekretnica“, ali i da to nužno ne znači da je Pariski sporazum propao.

Ipak, prekoračenje od 1,5°C u jednoj čitavoj godini naglo sužava prozor u kome čovječanstvo ima vremena da napravi drastičan rez u vizu smanjenja emisija sa efektom staklene bašte.

Tokom protekle godine više puta su oboreni toplotni rekordi na kopnu i moru. Posljednjih osam mjeseci zaredom bili su najtopliji takvi mjeseci u istoriji, dok je 2023. bila najtoplija kalendarska godina.

Prosječna globalna temperatura površine mora za januar takođe je bila najtoplija zabilježena za taj mesec i to sa velikom razlikom: 0,26 stepeni toplija od prethodnog rekorda, postavljenog 2016.

Klimatska kriza je, između ostalog, izazvana i sagorevanjem fosilnih goriva za dobijanje energije. El Ninjo, prirodni klimatski obrazac koji nastaje iznad Tihog okeana, takođe je povećao temperature u većem dijelu svijeta posljednjih mjeseci.

Više od 160 šumskih požara koji su se ove nedelje razbuktali u državi Čile ubili su više od 120 ljudi i pretvorili čitava naselja u pepeo, što ih čini najsmrtonosnijim požarima u novijoj istoriji te zemlje.

Ograničavanje dugoročnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa ostaje ključni simbol međunarodnih napora u borbi protiv klimatskih promjena.

Prir. M.V.-M.M.

Izvor: CNN

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Obnavljanje crnogorskih šuma sa 500.000 novih sadnica četinara

ECO POLIS

Obilježena prva godišnjica od prekoračenja klimatskog praga od 1,5 stepeni Celzijusa

ECO POLIS

Januar  2024. najtopliji u istoriji