Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Obilježen Dan Ujedinjenih nacija: „Klimatska akcija: Poziv za buđenje“

Urgentnost odgovora na klimatske promjene bila je u fokusu ceremonije pod nazivom „Klimatska akcija: Poziv za buđenje“ koju su Vlada Crne Gore i sistem Ujedinjenih nacija organizivali u Vili Gorica u čast Dana Ujedinjenih nacija, 24. oktobra.

Ovogodišnji Dan UN, 76. po redu, koji je organizovan uporedo sa održavanjem Samita UN o klimatskim promjenama COP26 u Glazgovu, obilježava se na 15. godišnjicu članstva Crne Gore u Ujedinjenim nacijama, a takođe i na 30. godišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Sačuvati resurse i ne uništavati prirodu

Predsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić, istakao je da izazovi dolaze, a vrijeme prolazi. 

-Danas postoji nekoliko izazova na koje svi zajedno moramo odgovoriti, a to su klimatske promjene, pandemija, i ništa manje značajna – energetska kriza – kazao je on.

Krivokapić je naglasio da je Crna Gora, u tom smislu, iskoračila prije trideset godina kada je proglašena ekološkom državom.

-To je predstavljalo naš napor da sačuvamo resurse i da ne uništavamo prirodu. Međutim, to nije bilo dovoljno. I priroda ima svoje zakonitosti. Neke znamo, neke ne znamo. I upravo taj odziv i odgovor prirode mi vidimo tek kada se desi nešto dramatično – dodao je Krivokapić.

Kako je dodao,  neodgovoran odnos prema izazovima koje nameću klimatske promjene donijeće nove probleme i teške posljedice.

-Da posljedice ne bi bile takve, udružimo se, pružimo ruku jedni drugima, zaboravimo na podjele i vodimo računa o najsvetijem što imamo, a to su vazduh, voda i zemljište – kazao je Krivokapić.

Klimatske promjene – najveći izazov čovječanstva

Rezidentni koordinator UN, Peter Lundberg, kazao je da su klimatske promjene, bez sumnje, najveći izazov koji sa kojim se čovječanstvo suočilo do sada, ističući upozorenje nauke da je riječ o crvenom alarmu za čovječanstvo. 

-Pariski sporazum pružio je čovječanstvu jasnu putanju za izlazak iz krize, koja podrazumijeva ambiciozan set koraka sa ciljem ograničavanja rasta temperature na 1.5°C u ovom vijeku. Odgovornost za ispunjenje tog cilja leži na svima nama, ali najviše na vladama zemalja koje donose odluke i politike – kazao je Lundberg, podsjećajući da su Ujedinjene nacije okupile vodeće svjetske liedere i klimatske eksperte na Samitu o klimatskim promjenama u Glazgovu, kako bi došli do efikasnog združenog odgovora na klimatske promjene.

Lundberg je pozdravio čvrstu opredijeljenost Crne Gore ka zelenoj tranziciji. 

-Čvrsto opredjeljenje Crne Gore da do 2030. godine smanji za 35% emisiju gasova sa efektom staklene bašte, jasno govori o odgovornosti zemlje i njenoj posvećenosti suočavanju sa klimatskim promjenama – kazao je Lundberg, upućujući iskrene čestitke Crnoj Gori povodom 15. godišnjice aktivnog članstva i konstruktivnog doprinosa Ujedinjenim nacijama.

Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija. Ujedinjene nacije su osnovali lideri 51 države, a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice. Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Predstavljen Izvještaj iz sjenke za poglavlje 27: „Kap progresa u moru obaveza“

ECO POLIS

Temperature okeana zbog klimatskih promjena obarale rekorde u protekloj godini

ECO MNE

Klimatske promjene glavni uzrok sve učestalijih toplotnih i tropskih talasa